UGAL

Nr. brevet: RO 130817 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 30.06.2020/ BOPI: 6/2020
Titlu brevet: (RO) PROCEDEU ȘI INSTALAȚIE TEHNOLOGICĂ PENTRU OBȚINEREA NECTARULUI PROBIOTIC DIN DOVLEAC ȘI PRODUSUL ASTFEL OBȚINUT
Titlu brevet: (EN) PROCESS AND TECHNOLOGICAL INSTALLATION FOR OBTAINING PROBIOTIC NECTAR FROM PUMPKIN AND PRODUCT
OBTAINED THEREBY
Inventatori: Dana Iulia Moraru, Corneliu Popa, Luminița Anca Georgescu, Daniela Borda, Rodica Segal, Iulia Lidia Bleoancă
Titular: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
Rezumat (RO): Invenţia se referă la un procedeu şi o instalaţie tehnologică pentru obţinerea nectarului probiotic din dovleac şi la produsul astfel obţinut. Procedeul conform invenţiei asigură depozitarea, spălarea şi divizarea în sferturi a dovlecilor, separarea manuală a seminţelor, cântărirea, mărunţirea sub formă de tăiţei, pasteurizarea la 90-95°C/10-15 min, mărunţirea fină şi pasarea, cu formarea piureului, diluarea şi omogenizarea pentru obţinerea nectarului, fermentarea la 37°C, răcirea la 5°C, ambalarea şi depozitarea la 5+-1°C. Instalaţia conform invenţiei are în componenţă o maşină (2) de spălat, o maşină (3) de divizat dovleci în sferturi, o bandă (4) de lucru, un transportor (6) cu plăci profilate, o maşină (8) de mărunţit, pentru formarea tăiţeilor, în formă de jgheab, un pasteurizator (9), un dispergator (10) pentru formarea piureului, o pompă (11) cu pistoane rotative, o pasatrice (12) pentru îndepărtarea deşeurilor, o pompă (14) cu pistoane rotative, un amestecător (15) de tip ejector, pentru diluarea piureului, un omogenizator (16) pentru obţinerea nectarului, un modul (18) de fermentare care asigură şi răcirea, o maşină (22) de ambalat şi un sistem de igienizare, de tip CIP. Produsul conform invenţiei, obţinut în instalaţie, este un nectar de dovleac probiotic cu 9, 3-10 logufc/mL, cu conţinut controlat de substanţă uscată de 3-4%, cu dimensiunea particulelor de maximum 100 mu m, cu textura uniformă, cu aciditatea 9, 5-11, 2 g acid lactic/100 g s.u., cu conţinut redus de zaharuri reducătoare §(22-27 g glucoză/ 100 g s. u.) §.
Rezumat (EN): The invention relates to a process and a technological installation for obtaining probiotic nectar from pumpkin and to the product obtained thereby. According to the invention, the process comprises the storage, washing and cutting the pumpkins into quarters, manual separation of seeds, weighting, shredding, pasteurization at 90...95°C for 10...15 min, fine grinding and mashing to form a puree which is then diluted and homogenized into a nectar subjected to fermentation at 37°C, followed by cooling at 5°C, packaging and storing at 5+-1°C. The installation, as claimed by the invention, comprises a washing machine (2), a machine for cutting pumpkins into quarters (3), a working line (4), a conveyor with profiled plates (6), a trough-like shredding machine (8), a pasteurization equipment (9), a disperser (10) for making the puree, a pump (11) with rotary pistons, a pulper (12) for removing wastes, a pump (14) with rotary pistons, a mixer (15) of the ejector type for diluting the puree, a homogenizer (16) for making the nectar, a fermentation module (18) which also ensures the cooling, a packaging machine (22) and a CIP-type hygienization system. The product obtained in the above mentioned installation, as claimed by the invention, is a probiotic pumpkin nectar with 9.3...10 log CFU/ml, with a controlled dry matter content of 3...4%, with a particle size 100 mu m, at the most, with uniform texture, an acidity of 9.5...11.2 g of lactic acid/100 g dm, with reduced content of reducing sugars §(22...27 g of glucose/100 g dm)§.
 
Nr. brevet: RO 132131 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 27.11.2020 / BOPI: 11/2020
Titlu brevet (RO): COMPOZIȚIE DE ALUAT PENTRU BISCUIȚI APERITIV AGLUTENICI
Titlu brevet (EN): DOUGH COMPOSITION FOR GLUTEN-FREE STARTER BISCUITS
Inventatori: Carmen Cătălina Bolea, Camelia Vizireanu, Romulus Marian Burluc, Daniela Ionela Istrati
Titular: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
Rezumat (RO): Invenţia se referă la o compoziţie de aluat pentru biscuiţi aperitiv aglutenici. Compoziţia conform invenţiei este constituită, în procente masice, din 12...14% făină de orez negru, 38...40% tărâţe de ovăz, 2...3% seminţe de chia, 1...1, 5% migdale, 2...3% sare, 0, 26...0, 28% bicarbonat de sodiu, 4, 4...4, 6% ulei de orez, 32...34% apă, 1...1, 13% cimbru, 0, 052...0, 056% piper, respectiv, rozmarin, având o valoare energetică de 360...387 kcal/100 g şi un conţinut în fibre alimentare de 9...12%.
Rezumat (EN): The invention relates to a dough composition for gluten-free starter biscuits. According to the invention, the composition consists of 12...14% black rice flour, 38...40% oat bran, 2...3% chia seeds, 1...1.5% almonds, 2...3% salt, 0.26...0.28% sodium bicarbonate, 4.4...4.6% rice oil, 32...34% water, 1...1.13% thyme, 0.052...0.056% pepper and rosemary, respectively, the percentage being expressed by mass, having an energy value of 360...387 kcal/100 g and a content of dietary fibers of 9...12%.
 
Nr. brevet: RO 131749 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 29.01.2021 / BOPI: 1/2021
Titlu brevet (RO): CELULĂ ACTIVĂ PENTRU MĂSURAREA REZISTIVITĂȚII ELECTRICE A COMPOZITELOR POLIMERICE NANOSTRUCTURATE
Titlu brevet (EN): ACTIVE CELL FOR MEASURING ELECTRICAL RESISTIVITY OF NANOSTRUCTURED POLYMER COMPOSITES
Inventatori: Răzvan - Tudor Roșculeț, Cătălin Fetecău, Felicia Stan, Laurențiu Sandu, Radu Belea
Titular: Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
Rezumat (RO): Invenția se referă la o celulă activă pentru măsurarea rezistivității electrice a compozitelor polimerice nanostructurate. Celula activă conform invenției cuprinde un suport (1) prevăzut cu un locaș în care sunt introduse niște probe (4) de material, presate pe niște contacte electrice (6) cu ajutorul unei plăci (2), și în care celula activă conține un modul (7) amplificator de măsură, care poate fi conectat, prin niște borne (9, 10, 13), la o sursă de curent constant (14), și, prin alte borne (11, 12), la un voltmetru electronic (20), celula activă având integrată o sursă de alimentare și fiind prevăzută cu o carcasă (8) metalică pentru ecranare.
Rezumat (EN): The invention relates to an active cell for measuring electrical resistivity of nanostructured polymer composites. According to the invention, the active cell comprises a support (1) provided with a recess in which some material samples (4) are inserted, said samples being pressed onto some electric contacts (6) by means of a plate (2), where the active cell comprises a measuring amplifier module (7) which can be connected by means of some terminals (9, 10, 13) to a constant current source (14) and by means of other terminals (11, 12) to an electronic voltmeter (20), the active cell having an inbuilt supply source and being provided with a metal case (8) for shielding purposes.

Nr. brevet: RO 130949 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 28.02.2019/ BOPI: 2/2019
Titlu brevet: Nanomaterial hibrid, film dielectric transparent obținut din acesta și procedeu de obținere a filmului dielectric transparent
Inventatori: Viorica Domnica Mușat, Elena Emanuela Herbei
Descriere: Invenţia se referă la un material hibrid şi la un procedeu pentru obţinerea acestuia, utilizat în electronică transparentă şi/sau flexibilă. Materialul conform invenţiei conţine atomi de zirconiu şi monomer de metilmetacrilat într-un raport de 1...4:1, şi monomer de 3-metacril-oxipropil-trimetoxisilan în acelaşi raport faţă de atomii de zirconiu, sub formă de film având dimensiuni de 50...300 nm, o constantă dielectrică de 12...18 şi transparenţă optică în domeniul vizibil de 80...90%. Procedeul conform invenţiei constă în prepararea unei soluţii alcoolice conţinând etoxid de zirconiu, 3-metacril-oxipropil-trimetoxisilan, metilmetacrilat şi un agent de hidroliză şi stabilizare, depunerea prin centrifugare a soluţiei pe un substrat solid, sub formă de film de gel, şi tratamentul post depunere, prin tratament termic în vid preliminar şi tratament UV.

Nr. brevet: RO 128669 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 28.02.2019 / BOPI: 2/2019
Titlu brevet: Metodă pentru controlul inteligent al stabilității proceselor de strunjire
Inventatori: Gabriel Radu Frumușanu, Ionuț Clementin Constantin, Olguța Marinescu
Descriere: Invenţia se referă la un sistem inteligent pentru controlul automat, on-line, al stabilităţii proceselor de strunjire, pentru ca productivitatea acestor procese să fie maximizată, destinat utilizării pe strungurile de tip actual. Sistemul conform invenţiei, în scopul de a controla poziţia punctului curent de funcţionare a unei maşini-unelte în raport cu limita domeniului de stabilitate dinamică, monitorizează continuu, pe tot parcursul unui proces de aşchiere, semnalul furnizat de o marcă tensometrică plasată pe una dintre piesele componente ale maşinii-unealtă, astfel aleasă încât variaţia în timp a semnalului să fie proporţională cu variaţia în timp a forţei de aşchiere, după care, periodic, pe baza descrierii numerice a semnalului, evaluează un indicator (I) ce relevă, potrivit unei metrici, poziţia punctului curent de funcţionare în raport cu limita de stabilitate, urmată de compararea valorii obţinute cu două valori limită (Im şi IM) inferioară şi superioară, care descriu vecinătatea limitei de stabilitate, aflată în domeniul stabil, iar în cazul în care valoarea curentă a indicatorului (I) depăşeşte limitele acesteia, modifică viteza de aşchiere şi avansul, potrivit unui algoritm, până când valoarea indicatorului (I) revine în acest domeniu.

 

Nr. brevet: RO 132079 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 28.06.2019 / BOPI: 6/2019
Titlu brevet: Aliaj cu înaltă biocompatibilitate pentru implanturi dentare
Inventatori: Vasilescu Vlad Gabriel, Vasilescu Elisabeta, Pătrașcu Ion.
Descriere: Invenţia se referă la un aliaj utilizat în aplicaţii stomatologice. Aliajul conform invenţiei este constituit, în procente masice, din 90% Ti şi 10% Zr, având biocompatibilitate adecvată utilizării pentru implanturi şi protetică dentară.

 

 

Nr. brevet: RO 127276 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 30.10.2018 / BOPI: 10/2018
Titlu brevet: Dispozitiv pentru compensarea erorilor sistematice la alezarea pieselor cu dimensiuni extreme
Inventatori: Gabriel Radu Frumușanu, Alexandru Epureanu, Vasilică Marinescu, Lucian Vasiliu
Descriere: Invenţia se referă la un dispozitiv destinat prelucrării prin alezare a pieselor cu dimensiuni extreme, fixate în structuri metalice care nu pot fi aduse în ateliere specializate, în vederea executării acestor lucrări. Dispozitivul conform invenţiei este constituit dintr-un ax (1) principal, de-a lungul căruia sunt dispuse nişte canale de frezare în care sunt amplasate nişte axe (2 şi 12) care transmit mişcări de rotaţie celor două componente al unui portcuţit alcătuit din nişte coroane (4) danturate interior, trei bucşe (5, 6 şi 26) şi nişte roţi (24, 25, 30 şi 31) satelit, mişcarea principală de rotaţie a portcuţitului fiind realizată de primele două bucşe (5 şi 6) care se rotesc cu aceeaşi turaţie şi în acelaşi sens, pentru realizarea avansului radial controlat al sculei, prima bucşă (6) este excentrică faţă de axa geometrică de rotaţie, cuţitul de alezat fiind plasat în a treia bucşă (26), avansul sau retragerea fiind realizate prin decalarea mişcării primelor două bucşe (5 şi 6) una faţă de alta, în timpul rotaţiei sau în staţionare, înainte de intrarea în regimul de lucru, un pinion (33) transmite portcuţitului mişcarea de avans axial, folosind nişte şuruburi conducătoare, plasate în canalele de frezare, în axul (1) principal, pe generatoare.


Nr. brevet: RO 131180 B1
Data publicării menţiunii acordării brevetului: 30.05.2018 / BOPI: 5/2018
Titlu brevet: Produs vegetal tartinabil și procedeu de obținere a acestuia
Inventatori: Livia Pătrașcu, Liliana Aprodu, Ina Vasilean, Marian Neculau
Descriere: Invenţia se referă la un produs alimentar tartinabil, şi la un procedeu pentru obţinerea acestuia. Produsul conform invenţiei este constituit, în procente masice, din 10...20% făină de leguminoase alese dintre bob §(Vicia faba)§ şi linte §(Lens culinaris)§, 20...25% grăsimi vegetale nehidrogenate, 0, 5...1, 5% polizaharide/fibre, 0, 4...1, 5% emulgator, 1...1, 5% sare de uz alimentar, până la 1% condimente şi, în rest, până la 100%, apă. Procedeul conform invenţiei constă în amestecarea componentelor solide până la omogenizare, după care se adaugă progresiv apa la o temperatură de 75°C, eventual, emulgatorul, precum şi grăsimile vegetale, din care rezultă o emulsie omogenă, având un conţinut de 3, 3% substanţe proteice totale, 20% lipide, 2, 6% fibre totale şi 37% substanţă uscată, care se ambalează şi se sterilizează pentru depozitare.

 








Subcategorii

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email