UGAL

În data de 24 ianuarie 2021 se sărbătoresc 162 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, un pas important spre crearea statului român modern. Dubla alegere a fost rezultatul mobilizării patrioților români din ambele principate, într-un context internațional favorabil, pe fondul înfrângerii Rusiei în Războiul Crimeii (1853–1856) și al susținerii unirii formale a principatelor de către câteva dintre marile puteri europene, în frunte cu Franța, condusă de împăratul Napoleon al III-lea.


Asociația producătorilor de instrumente de scris a ales ziua de 23 ianuarie pentru a sărbători scrisul de mână. De ce acum și nu în altă zi? Pentru că 23 ianuarie marchează ziua de naștere a lui John Hancock a cărui semnătură este extrem de lizibilă pe Declarația de Independență a SUA. De fapt, numele lui Hancock a devenit, în timp, sinonim cu semnătura de pe un act oficial. Această zi, devenită iată internațională, ne amintește fiecăruia dintre noi că, deși trăim într-o lume a ecranelor și a butoanelor, nu ar fi rău să nu ne pierdem această abilitate.


După ce o lungă perioadă concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru” a fost organizat doar de către Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza din Galaţi, începând cu ediţia din anul 2021 Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, prin Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică, redevine co-organizator al acestui eveniment. Astfel, cele două instituţii au semnat un parteneriat pentru organizarea acestui concurs, urmând ca în cadrul concursului să existe atât secţiuni dedicate studenţilor, cât şi secţiuni dedicate elevilor.


Echipa proiectului Erasmus+ „LET'S WARM UP THE CLIMATE FOR SPORT” (Acronim Warm UP) s-a întâlnit în perioada 14-15 ianuarie 2021 în prima ședință de lucru a partenerilor săi internaționali. Planificată inițial să se desfășoare în Bulgaria (Sofia), din cauza condițiilor impuse de Covid 19, întâlnirea de lucru a avut forma unei video-conferințe. În deschidere, Darko Athletics Team (Bulgaria) a prezentat experiența proprie în ceea ce privește sustenabilitatea în sport, demonstrând, cu exemple concrete, cum activitatea sportivă poate contribui la protejarea mediului.


Prof. dr. ing. RODICA AMARFI a ales călătoria către ceruri în data de 14.01.2021, puțin după intrarea în al 8–lea deceniu de viață. Va rămâne în amintirea tuturor (colegi și foști studenți) ca o persoană distinsă, omul potrivit la locul potrivit, exigentă, serioasă, cu o pregătire excelentă, cu vocație de dascăl, care cu multă discreție a sădit în cariera a numeroase generații de ingineri în industria alimentară, pe care i-a avut ca discipoli în decursul atâtor decade, neșterse amintiri profesionale și nu numai.


Doi profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați se găsesc în Top World Ranking 2%, al celor mai importanți oameni de știință din lume, realizat de Universitatea Stanford, împreună cu Editura Elsevier and SciTech Strategies. Este vorba despre Academician Eugen Victor Cristian Rusu, Directorul Școlilor Doctorale din Universitate și de Prof. univ. dr. habil. Liliana Celia Rusu, de la Facultatea de Inginerie (Departamentul de Inginerie Mecanică) din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.


Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, beneficiar la Proiectului „PROACTIVE HEALTH WITHOUT BORDERS -2SOFT/4.1/104”, finanțat în cadrul Programului Operaţional Comun România - Republica Moldova 2014-2020 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI) anunță continuarea procedurii de selecție a grupului țintă în cadrul proiectului, în vederea completării numărului minim de participanți la sesiunile de formare. Mai sunt disponibile locuri pentru înscriere în cadrul categoriei angajați, cadre didactice, studenți ai Universității „Dunărea de Jos” din Galați.


Pe 18 ianuarie marcăm Ziua Internațională a Vocabularului, prilej de analiză a transformărilor prin care trece limba română zi de zi. Asistăm la o „explozie lexicală”, graţie mijloacelor informatice care favorizează comunicarea şi accesul populaţiei la tot ce e nou, în diverse domenii ale cunoașterii. Suntem angrenați în procesul de globalizare sau de mondializare care oferă posibilitatea înţelegerii unitare a realităţilor de tot felul, având ca rezultat imediat omogenizarea conceptuală şi lingvistică.


Programul „Bursa URSUS - Studenți pentru comunitate” se desfășoară la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați, în cadrul programului fiind oferite două burse studenţilor facultăţii de către URSUS BREWERIES S.A. Fiecare bursă este în valoare de 400 lei lunar, fiind acordată timp de 9 luni.


Vineri, 15 ianuarie 2021, a avut loc şedinţa online de deschidere oficială a proiectului „Digitalisation of water industry by innovative graduate water education/DIGIWATER”. Proiectul este finanţat în cadrul programului Erasmus+ al Uniunii Europene, fiind încadrat în acţiunea: KA2: Cooperation for innovation and the exchange of good practices - Knowledge Alliances. Viziunea proiectului este o creştere inteligentă, durabilă și încurajatoare a Europei, îmbunătăţind competitivitatea și productivitatea prin digitalizare, inovare şi promovarea antreprenoriatului. 


Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email