UGAL

În 1940, reputatul geograf român Simion Mehedinți, readucea în atenţia publicului importanţa ultimei provincii Unite cu Ţara la 1 decembrie 1918: „Provincia Transilvaniei este inima României. (…) Fără Transilvania, România ar fi ca Franța fără Auvergne, fără regiunea pariziană, sau fără Île-de-France; sau ca Rusia fără Moscova și împrejurimile sale.

Ca să cităm un exemplu din Europa istorică, fără Transilvania, România ar fi ca Italia fără Latium și Toscana”.

De fapt, la 18 noiembrie/1 decembrie 1918, odată cu Unirea  Transilvaniei, Banatului, Crișanei şi Maramureșului cu Țara, se desăvârșea procesul de formare a unui  stat național unitar românesc, după ce anterior procesul fusese început de Basarabia (27 martie/9 aprilie 1918) şi continuat de Bucovina (15/28 noiembrie 1918).

„Ziua Națională a României este pentru noi cea mai importantă zi din an. Rolul ei este de a stimula mecanismele de memorie şi identitate prin care națiunea română devine o mare familie, mecanismele de solidaritate şi întrajutorare în momentele dificile, cum este cazul trecerii noastre în prezent prin pandemia de coronavirus, dar şi conștientizarea necesității de a contribui noi înșine la continuarea proiectului nostru naţional şi european.

La mulți ani României, tuturor românilor și celor ce simt și gândesc românește!” – prof. univ. dr. ing. Puiu-Lucian GEORGESCU, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email