UGAL

Ziua Mondială a Osteoporozei a fost iniţiată de Societatea Naţională pentru Osteoporoză din Marea Britanie, în anul 1996. Osteoporoza este o afecţiune în cadrul căreia densitatea şi calitatea scheletului scad treptat, oasele devenite fragile putându-se rupe la căderi sau traumatisme uşoare, care în mod normal nu ar produce fracturi sau chiar în lipsa unui traumatism. Pierderea de masă osoasă este silenţioasă şi treptată, de cele mai multe ori fără simptome, până la apariţia primelor fracturi.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a identificat osteoporoza ca fiind o problemă majoră de sănătate publică ce afectează predominant femeile. În Uniunea Europeană, de exemplu, circa 30% dintre femeile aflate la menopauză au osteoporoză. În întreaga lume, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi sunt expuşi riscului unei fracturi osteoporotice. De fapt, se estimează că o astfel de fractură apare la fiecare 3 secunde, cele mai frecvente fiind la nivelul şoldului, coloanei vertebrale şi încheieturii mâinii. Probabilitatea apariţiei acestor fracturi creşte odată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Măsurile de prevenţie, care trebuie să înceapă cu perioada copilăriei,  includ, de fapt, măsuri pentru un stil de viaţă sănătos: alimentaţie bogată în calciu şi proteine, aport suficient de vitamina D sau promovarea activităţii fizice (mersul pe jos), acest ultim aspect îmbunătăţind calitatea osoasă, crescând tonusul muscular, coordonarea şi echilibrul individului.

Să facem cu paşi mici schimbări în viaţa de zi cu zi, ce vor deveni pași mari pentru protejarea  sistemului nostru osos!

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email