UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Litere, Departamentul de literatură, lingvistică și jurnalism, în colaborare cu Asociația Română de Istoria Presei (A.R.I.P.) și Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina, organizează, pe 22 octombrie, Conferința Internațională Cultura și Presa în spațiul european. Cea de-a 13 ediție, care va avea loc online, are ca tematică PRESA DE NIȘĂ ÎN SPAȚIUL DE LIMBĂ ROMÂNĂ.

«Pentru a satisface dorința publicului de a găsi cât mai repede informație de bună calitate și sub presiunea online-ului, presa de nișă (de specialitate) a suferit modificări semnificative ce merită analizate de specialiștii în domeniu. Astfel, în ultimii ani, a crescut tendința de a crea site-uri specializate, cu informație densă, apropiată de metalimbaj, care satisface nevoia de cunoaștere a celor pasionați de un anumit domeniu. De asemenea, în ciuda previziunilor sumbre care prevesteau moartea printului sau a presei scrise, se pare că presa de nișă are mai mult succes acum decât presa generalistă. Ne propunem, așadar, la cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Internaționale “Cultura și presa în spațiul european”, să răspundem la următoarele întrebări: Cum supraviețuiește presa de nișă? Cine sunt cei care scriu pentru un public pasionat, deci specializat? Ce domenii s-au dezvoltat masiv în era Internetului? Nu vom uita nici să aruncăm o privire în istoria presei, pentru a identifica strămoșii publicațiilor specializate de astăzi», a explicat conf. dr. Cătălin Negoiță, președintele Comitetului de organizare.

Conferința se adresează cadrelor didactice din învățământul universitar și preuniversitar, masteranzilor și doctoranzilor, cercetătorilor științifici, bibliotecarilor, arhiviștilor, jurnaliștilor, tuturor celor interesați de această temă. Domeniile de dialog pentru Conferința Internațională din acest an sunt: Istoria presei; Presa literară, presa religioasă, culinară, sportivă, de știință, didactică, militară, divertisment etc.; Jurnaliști specializați; Presa de nișă și Internetul.  

O selecţie a lucrărilor, rezultată în urma procesului de peer-review, va fi publicată într-un volum, tipărit la o editură de prestigiu recunoscută în domeniul științelor sociale.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email