UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos" din Galați în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzii din Galați, invită întreg mediul academic (studenți, cadre didactice, personal administrativ) să participe activ la campania de donare de sânge organizată în perioada 19-23 aprilie 2021. În această grea perioadă de pandemie ne-am reamintit cât de importantă este sănătatea, cât este de esențial să ne sprijinim unii pe alții și să lucrăm împreună pentru salvarea de vieți. Fiecare gest de donare de sânge poate salva până la 3 vieți.

În acest moment este o nevoie uriașă de sânge în toate spitalele din regiunea noastră, extrem de mulți pacienți așteaptă această resursă de neînlocuit de la dumneavoastră.

Avantajele donării sângelui:

În ceea ce privește sănătatea celui care donează: sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? În urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri crește, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

Donatorii au dreptul să primească rezultatele testelor înscrise în buletinul de analiză a sângelui.

Pe lângă toate acestea, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare și alte beneficii precum:

- 7 tichete de masă;

- Zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru studenți în ziua donării;

- Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge;

- Reducerea cu 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat;

Cum poți să donezi?

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:

- Vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani;

- Greutate 58 -100 kg femeile și 60 – 110 kg bărbați;

- Tensiune arterială sistolică între 110 și 180 mmHg----;

- Să nu fi suferit în ultimele luni intervenții chirurgicale sau stomatologice;

- Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

- Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 ore înaintea donării;

- Să nu ai/să nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele;

În plus, înainte de a veni să se doneze se recomandă consumul unei căni de ceai sau cafea, cu mic dejun normal, respectiv fructe și legume, precum și mâncăruri fără proteine sau grăsimi. De asemenea, nu trebuie să se fumeze înainte și după donare o oră.

Coordonator campanie: Prorector Dr. Alexandru Nechifor

Adresa contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email