UGAL

Mărțișor – obicei străvechi, talisman oferit în prima zi a lunii martie – început de an calendaristic la romani. Un simbol al biruinței vieții, al triumfului soarelui asupra iernii, al binelui care întotdeauna învinge. Un obiect decorativ (pe vremuri era o monedă de argint), cu rol apotropaic, legat cu două fire de lână răsucite, colorate în alb şi roşu, sau în alb şi negru, reprezentând unitatea contrariilor.

„Mărțișorul este considerat un gest plin de optimism și credință, un obicei care <<apropie soarele>>, cum spunea poetul George Coșbuc și care aduce culoare în viața noastră. Se obișnuiește ca bărbații să ofere doamnelor și domnișoarelor mărțișoare, în semn de respect și prețuire. Noi am dăruit astăzi flori de primăvară, și am urat tuturor femeilor din Universitatea <<Dunărea de Jos>> din Galați sănătate, în primul rând, bucurii nenumărate, putere de muncă și multe împliniri”, a declarat prof. dr. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității “Dunărea de Jos” din Galați.

Mărțișorul este un obicei întâlnit pe teritoriul României, al Republicii Moldova dar și în Bulgaria, Albania, Macedonia, care a fost introdus în Patrimoniul Cultural UNESCO în anul 2017.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email