UGAL

Ziua Internațională a Siguranței pe Internet are drept scop promovarea utilizării sigure şi responsabile a mediului online (sursa https://www.saferinternetday.org). Ziua Internațională a Siguranței pe Internet se desfășoară ca o campanie anuală, globală, celebrată în luna februarie a fiecărui an.

În prezent, peste 140 de țări din întreaga lume sărbătoresc acest eveniment sub sloganul unificator „Împreună pentru un internet mai bun”, invitând toate părțile interesate să contribuie la crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, în special pentru copii și tineri, și să utilizeze tehnologia nu numai în condiții de siguranță, ci și în mod responsabil, condescendent, critic și creativ. Campania are ca public țintă copiii și tinerii, părinții, profesorii, asistenții sociali, precum și industria, factorii de decizie și politicienii, pentru a încuraja toate mediile să-și canalizeze eforturile și să își asume rolul în crearea unui internet mai bun (sursa https://www.comunicatii.gov.ro). 

În România această zi a fost marcată pentru prima dată în anul 2008, prin organizarea unor evenimente destinate creșterii gradului de conștientizare al vulnerabilităților din mediul online, pe fondul dezvoltării semnificative a activităților pe Internet (sursa www.agerpres.ro).

Pandemia COVID-19 a declanșat profunde transformări în mediul digital, evidențiind atât oportunitățile, cât și riscurile asociate internetului. Tehnologiile digitale pot reprezenta un mediu de lucru excelent, ce permite tinerilor să găsească informații, să socializeze, să învețe și să se joace, iar pentru persoanelor în vârstă sau aflate la distanță o modalitate să rămână conectați cu familia și prietenii, sau să acceseze diverse servicii de la domiciliu. În același timp au apărut și avertismente referitoare la faptul că multe instrumente și servicii online nu sunt concepute întotdeauna având în vedere interesul superior al copiilor și tinerilor. Această observație s-a manifestat concret, pe măsură ce o serie de probleme și amenințări online, cum ar fi criminalitatea cibernetică motivată economic (ransomware, phishing și fraude de plată), comportamente de pradă împotriva copiilor și circulația în exces a materialelor de abuz sexual asupra minorilor, au crescut în timpul pandemiei. Problemele legate de fake news, dezinformarea și teoriile conspirației, în special în ceea ce privește sănătatea publică, dar și aspectele legate de confidențialitatea în medul online sunt, de asemenea, printre preocupările de actualitate ale specialiștilor.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este o instituție implicată în utilizarea responsabilă a mediului online, care a organizat la finalul lunii ianuarie, în colaborare cu Institutul pentru Studii de Politici Cibernetice - CyBureau din Israel și Colegiul de Științe Economice și Calculatoare din Polonia, Conferința Internațională „Coronavirus și spațiul cibernetic: un an de schimbări și provocări”, la care au participat peste 30 de specialiști din Europa și Statele Unite ale Americii. În cadrul evenimentului au fost dezbătute problemele actuale, avantajele și amenințările legate de utilizarea serviciilor de internet în condiții de pandemie.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email