UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor celebrează Ziua Națională a Comerțului electronic. E-Commerce (totalitatea tranzacțiilor comerciale ce vizează cumpărarea/vânzarea bunurilor și serviciilor, folosind Internetul) este astăzi, mai mult ca oricând, într-o vizibilă expansiune. Dacă seanalizează datele furnizate de Comisia Europeană, se poate observa că procentul firmelor ce utilizează servicii de comerț electronic a crescut atât la nivel european, de la 15 la 20% în perioada 2010-2019, dar mai ales în România, unde în ultimii 9 ani creșterea a fost dublă – de la 6 la 12%.

Deși România se află sub media europeană, trendul semnificativ ascendent nu poate fi ignorat.

Conform datelor publice prezentate de Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO), în anul 2019 piața de comerț electronic a fost evaluată la peste 4,3 miliarde euro, doar în ceea ce privește vânzarea produselor fizice. Practic, circa 23% la sută dintre români au cheltuit aproximativ 12 milioane de euro zilnic pentru cumpărături online, folosind variate modele de e-Commerce precum magazine on-line, achiziții publice electronice, licitații electronice, comunități virtuale, prestări servicii electronice, publicitate electronică etc. În cercetarea menționată nu au fost luate în considerare tranzacțiile ce vizează vacanțe, bilete de avion, rezervări hoteliere, plata facturilor și a spectacolelor, care ar fi contribuit semnificativ la creșterea valorii pieței e-Commerce.

Criza sanitară mondialăa reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea comerțului electronic, atât în afacerile clasice, cât și pentru magazinele online ce sunt deja pe piață. În această perioadă tot mai mulți consumatori au fost nevoiți să utilizeze comerțul electronic și să se obișnuiască cu acestă soluție de a face cumpărături.

În acest context, deosebit de avantajos dezvoltării unui număr cât mai mare de modalități de a face e-Commerce, oferta educațională a Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați conține disciplineși specializări ce vizează pregătirea studenților pentru dezvoltarea aplicațiilor complexe de comerț electronic, evaluarea performanțelor unei afaceri on-line, precum și studiul aspectelor legislative referitoare la reglementarea comerțului electronic.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email