UGAL

MIPE alocă 36 milioane euro pentru noi măsuri de educație,
prin Programul Operațional Capital Uman


Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat, în consultare publică, ghidurile pentru două noi apeluri finanțate prin Programul Operațional Capital Uman – Educație nonformală în sistem outdoor și Sprijin pentru doctoranzi și cercetători post-doctorat.

1. Primul apel, cu un buget alocat de 15 milioane euro, prevede finanțarea unor măsuri pentru reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu, respectiv pentru asigurarea accesului egal la învățământ, precum și îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar din toate regiunile țării.

Vor putea depune proiecte inspectoratele școlare, instituţiile de învăţământ acreditate publice şi private din reţeaua şcolară naţională, agenţii, structuri, precum și alte organisme aflate în subordinea/coordonarea Ministerului Educației şi alte organisme publice cu atribuţii în domeniul educaţiei şi formării profesionale, inclusiv asigurarea calității în învățământul preuniversitar, furnizori de servicii de orientare, consiliere, mediere şcolară şi servicii alternative, publici şi privaţi, instituţii de cult şi asociaţii religioase, ANP şi instituţii subordonate, instituţii/agenţii guvernamentale cu atribuţii în domeniul incluziunii sociale, autorități publice locale cu atribuții în domeniul educaţiei de nivel preuniversitar, ONG-uri.
 
2. Cel de-al doilea apel de proiecte, Sprijin pentru doctoranzi și cercetători post-doctorat, având o alocare de 21 milioane euro, va asigura finanțarea nour noi programe de studii doctorale și postdoctorale, cu aplicații directe în economie și cu o atenție deosebită acordată sectoarelor economice cu potențial competitiv. Valoarea maximă a grantului acordat este de 1.15 milioane euro.

Vor putea depune proiecte instituții de învățământ superior publice și private acreditate, institute/centre de cercetare acreditate, Academia Română și institute de cercetare ale acesteia, angajatori, asociații profesionale, camere de comerț și industrie din Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est și Sud-Muntenia).

Printr-un astfel de proiecte se urmărește asigurarea oportunităților de formare pedagogică pentru doctoranzii care au în vedere o carieră didactică universitară, cu prioritate în sectoarele economice cu potențial competitiv și în domeniile de specializare inteligentă, promovarea componentei practice a cercetării, astfel încât să se flexibilizeze relația dintre companii și universități, dar și atragerea și menținerea doctoranzilor și post-doctoranzilor în programe de înaltă calitate, inclusiv prin asigurarea unui nivel adecvat al finanțării și prin promovarea relațiilor de parteneriat dintre instituții și mediul de afaceri.

În cadrul proiectelor finanțate, se vor acorda în sumă forfetară lunară burse de doctorand în valoarea de maximum 400 euro/lună, burse de cercetător postdoctorat cu valoarea de max. 600 euro/lună, pe durata studiilor postdoctorale (maximum 12 luni).

Bursele oferite doctoranzilor asigură condițiile de participare la programe doctorale în România şi a unor stagii de cel mult două luni într-o universitate/centru de cercetare dintr-o țară membră a Uniunii Europene, fiind eligibile maximum două stagii de mobilitate europeană per doctorand.
 
Ghidurile beneficiarului:

https://mfe.gov.ro/consultare-publica-pocu-ghidul-solicitantului-conditii-specifice-educatie-nonformala-in-sistem-outdoor/

https://mfe.gov.ro/consultare-publica-pocu-ghidul-solicitantului-conditii-specifice-sprijin-pentru-doctoranzi-si-cercetatori-post-doctorat/

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email