UGAL

Lansare estimata pentru Axa 1 POC Trim IV 2017

Conform datelor actualizate din Calendarului lansarilor 2016-2017 Axa 1 POC (http://www.poc.research.gov.ro/calendar-lansari-axa-1-poc), in trim IV va fi lansata competitia pe aceasta axa.
 
Axa 1 CDI prevede prin Prioritatea de investitii - Imbunatatirea infrastructurii  de C&I si a capacitatilor de excelenta, Obiectivul specific - Cresterea capacitatii stiintifice in domeniile de specializare inteligenta si sanatate, Actiunea 1.1.1 - Mari infrastructuri de CD.
Ghidul beneficiarului este comun iar Actiunea 1.1.1 se regaseste la sectiunea F (http://www.poc.research.gov.ro/uploads/ghid-unic-a-b-c-d-e-f-g-1-1.pdf).

Date importante:
Vor fi sprijinite acele instituții de CD/universități publice care vor face dovada conectării lor cu o structură economică de tip cluster/parc tehnologic/pol de competitivitate/parc științific, în vederea transferului și valorificării rezultatelor cercetării obținute cu aceste investiții, de agenți economici membri ai structurii respective.
 
Pot fi finanțate numai institutele de cercetare de drept public sau de învățământ superior de stat cu o performanță instituțională de cercetare înaltă, demonstrată de calificativul obținut în urma procesului de evaluare (“A+” și “A” pentru institute CD, respectiv “B” universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică și “C” universităţi de cercetare avansată şi educaţie).
 
Se finanțează numai proiectele a căror arie tematică de cercetare viitoare se concentrează pe următoarele domenii tematice prioritare, detaliate în Anexa 3 la Ghidul Solicitantului:
1) Domeniile de specializare inteligentă:
- Bioeconomia
- Tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor, spaţiu și securitate
- Energie, mediu și schimbări climatice
- Eco-nano-tehnologii și materiale avansate
 
2) Sănătate, domeniu prioritar de interes național.
În cadrul prezentului apel de proiecte se vor sprijini:
- Construcția de noi laboratoare, centre de cercetare, însoțită obligatoriu de dotarea acestora cu echipamente și instrumente de cercetare ;
- Modernizarea, extinderea, consolidarea și schimbarea de destinație a laboratoarelor, centrelor de cercetare existente, însoțită obligatoriu de dotarea acestora cu echipamente și instrumente de cercetare;
- Achiziția de echipamente și instrumente de cercetare.
 
Atentie! Nu vor fi finantate proiecte care prevad exclusiv activitati de constructie/modernizare/modificare/extindere/consolidare sau schimbare destinatie cladiri fara dotarea cladirilor cu echipamente/aparatura/instrumente.
 
Valoarea finanțării publice nerambursabile, pentru un proiect, va fi cuprinsă între 4.500.000 lei și 90.000.000 lei. Valoarea totală a proiectului (costuri eligibile şi neeligibile) nu poate depăşi 225.000.000 lei (50 milioane euro).
 
Criterii de eligibilitate:
1) Solicitantul îşi desfăşoară activitatea în România - se va verifica în RPC.
2) Performanța instituțională a solicitantului privind activitatea de cercetare a fost evaluată - in cazul universităților - prin Ordinul Ministrului nr.5262/2011 privind constatarea rezultatelor clasificării universităților sau prin alte acte normative ulterioare.
3) Solicitantul trebuie să demonstreze dreptul de proprietate sau de primire în administrare sau de concesiune a terenului şi, după caz, proprietatea, concesiunea, administrarea sau închirierea clădirii unde se face investiţia, indiferent de categoria de proiecte avute în vedere de solicitant - se probeaza prin documente care atesta dreptul sau copia legalizata a ante-contractul de vanzare-cumparare.
4) Solicitantul are o relație de colaborare cu o grupare economică existentă sau emergentă, respectiv o structură de tip cluster, parc tehnologic, parc științific, pol de competitivitate - se probeaza prin Acordul de parteneriat, in cazul unui cluster existent sau printr-un angajament al viitorilor membri si un acord de parteneriat, in  cazul in care organizarea structurala urmeaza a se infiinta.
 
Categorii de proiecte:
- Proiecte de construcții;
- Proiecte de modernizare, extindere, consolidare și schimbare de destinație a unui departament de CD;
- Proiecte de achiziție de echipamente și instrumente pentru cercetare.
Atentie! Dotarea cu echipamente și instrumente de cercetare este activitate OBLIGATORIE pentru fiecare categorie de proiect.

Durata proiectelor:
- max. 24 luni - pentru proiectele de dotare și lucrări exceptate de la autorizare;
- max. 36 luni - pentru celelalte două categorii de proiecte.
 
Categorii de activități eligibile:
- achiziționarea de teren;
- construcţie/modernizare/extindere/consolidare/modificare/schimbare destinație clădiri destinate unor institute/centre/laboratoare CD;
- achiziţionarea de active corporale pentru CD: clădiri şi/sau suprafețe în cadrul clădirilor, instalații, utilaje, echipamente pentru cercetare etc;
- achiziționarea de active necorporale pentru CD;
- management de proiect;
- activităţi de informare şi publicitate privind proiectul.

 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email