UGAL




REGULAMENT
privind organizarea şi funcţionarea Comisiei de Etică Universitară în cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi













GALAŢI, 2013


CAPITOLUL I
Dispoziţii generale

 Art. 1.− (1) La nivelul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi funcţionează Comisia de Etică Universitară, denumită în continuare CEU.
 (2) CEU îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, Legii nr. 206/2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare, cu modificările şi completările ulterioare, Codului de etică şi deontologie profesională universitară aprobat de Senatul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi la data de 22.07.2011 şi ale Cartei Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi.

CAPITOLUL II
Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile CEU

 Art. 2.− (1) Structura şi componenţa CEU este propusă de consiliul de administraţie, avizată de senatul universitar şi aprobată de rector.
 (2) Membrii CEU sunt persoane cu prestigiu profesional şi autoritate morală. Nu pot fi membri ai CEU persoanele care ocupă vreuna dintre funcţiile: rector, prorector, decan, prodecan, director general administrativ, director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, proiectare, microproducţie.
 Art. 3.− (1) CEU este formată dintr-un număr impar de membri.
 (2) Mandatul fiecărui membru al CEU este de 4 ani.
Art. 4.− (1) Un membru al CEU poate fi revocat din funcţie în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare ori a unei sancţiuni referitoare la încălcarea bunei conduite în activitatea de cercetare-dezvoltare.
(2) În urma constatărilor unei comisii desemnate în acest sens, revocarea este propusă de consiliul de administraţie, avizată de senatul universitar şi aprobată de rector.
Art. 5.− (1) CEU are un preşedinte.
(2) Preşedintele este propus de membrii CEU şi ales prin vot de către aceştia, avizat de Consiliul de administraţie şi de Senatul universitar şi numit de rector.
Art. 6.− CEU are următoarele atribuţii:
a) cercetează şi soluţionează abaterile de la etica universitară, pe baza sesizărilor sau prin autosesizare;
b) realizează un raport anual referitor la situaţia respectării eticii şi deontologiei profesionale universitare şi a eticii activităţilor de cercetare-dezvoltare. Raportul se prezintă rectorului şi senatului universitar, nu mai târziu de luna februarie a anului următor. Raportul constituie un document public şi se publică pe site-ul web al Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi;
c) contribuie la elaborarea Codului de etică şi deontologie profesională universitară. Codul este supus aprobării senatului universitar, iar după aprobare este inclus în Carta universitară;
d) exercită atribuţiile cuprinse în Legea nr. 206/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
e) exercită alte atribuţii prevăzute de lege sau stabilite în Carta universitară.
Art. 7.− Preşedintele CEU are următoarele atribuţii:
a) convoacă şi conduce şedinţele de lucru ale CEU;
b) stabileşte ordinea de zi a şedinţelor de lucru ale CEU; ordinea de zi se transmite prin mijloace electronice tuturor membrilor cu cel puţin 24 de ore înaintea şedinţelor de către secretariatul CEU;
c) asigură legătura operativă a CEU cu rectorul şi senatul universitar, în vederea informării acestora despre activitatea CEU;
d) reprezintă CEU în relaţia cu terţii.
Art. 8.− În cazul indisponibilităţii preşedintelui, atribuţiile sale sunt preluate de un membru CEU desemnat de preşedinte.
Art. 9.− (1) CEU funcţionează cu sprijinul Secretariatului Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi.
(2) Secretariatul înregistrează toate sesizările sau autosesizările ori solicitările primite într-un registru special de intrări-ieşiri, întocmeşte un dosar pentru fiecare sesizare sau autosesizare ori solicitare şi elaborează referatul cauzei în termen de 2 zile lucrătoare de la data primirii sesizării. Referatul cauzei cuprinde detalii despre ,,iniţiator”, ,,obiectul cauzei”, ,,acte de la dosar” şi ,,alte date necesare soluţionării cauzei” şi se transmite, în format electronic, către toţi membrii CEU.
(3) Secretariatul va păstra dosarele într-un spaţiu adecvat pus la dispoziţie de către conducerea universităţii.
Art. 10.− (1) Orice persoană, din universitate sau din afara universităţii, poate sesiza în scris CEU cu privire la abaterile săvârşite de membrii comunităţii universitare. Se recomandă ca sesizarea să fie făcută în termen de 30 de zile calendaristice de la săvârşirea sau de la data luării la cunoştinţă despre fapta considerată ca fiind abatere de la prevederile Codului de etică şi deontologie profesională universitară. Sesizarea se înregistrează la Secretariatul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi.
(2) Sub sancţiunea legii, personalul secretariatului şi CEU păstrează confidenţială identitatea autorului sesizării.
Art. 11.− (1) Sesizările şi autosesizările pot include orice date, documente sau probe care susţin conţinutul sesizării sau autosesizării, în copie simplă, legalizată sau în original, în limba română sau într-o limbă străină.
(2) Dacă sesizarea este făcută după expirarea termenului menţionat la art. 10 sau nu conţine numele expeditorului ori adresa acestuia sau alte date de identificare, atunci CEU poate folosi datele, documentele sau probele pentru a iniţia o autosesizare.
Art. 12.− (1) În cadrul cercetărilor, CEU poate audia persoanele implicate direct sau indirect în faptele sesizate ori alte persoane care au cunoştinţă despre fapta sesizată sau despre împrejurările comiterii acesteia. Persoana cercetată poate depune memorii şi poate propune probe în apărarea sa.
(2) Citarea şi audierea persoanei în cauză şi verificarea susţinerilor făcute de aceasta în apărare sunt obligatorii.
(3) Refuzul persoanei cercetate de a face declaraţii sau de a se prezenta la cercetări se constată prin proces-verbal şi nu împiedică finalizarea cercetării.
(4) CEU poate solicita relaţii de la orice persoană fizică sau juridică, inclusiv de la unităţile componente ale Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi sau din afara acesteia.
(5) CEU poate consulta experţi în domeniile vizate de cercetări; experţii îşi vor desfăşura activitatea pe baza unui mandat acordat de către CEU.
(6) CEU are acces la toate datele existente în universitate şi care sunt necesare soluţionării cauzei.
(7) CEU are obligaţia de a investiga aspectele sesizate, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii sesizării.
Art. 13.− Dezbaterile din şedinţele CEU se consemnează într-un proces-verbal de şedinţă, întocmit de secretariatul CEU şi semnat de membrii CEU.
Art. 14.− (1) Membrii CEU hotărăsc motivat asupra sesizărilor, pe baza probelor administrate şi a susţinerilor părţilor.
(2) Hotărârea CEU se motivează atât în fapt, cât şi în drept, şi se semnează de către preşedinte.
(3) Hotărârea CEU se va adopta cu majoritatea simplă a voturilor membrilor.
(4) Hotărârea CEU se semnează de către preşedinte.
(5) Hotărârea CEU este avizată de către consilierul juridic al universităţii. Avizul acestuia este consultativ. Răspunderea juridică pentru hotărârea şi activitatea CEU revine universităţii.
(6) Hotărârea CEU este transmisă de către secretariatul universităţii, în termen de 5 zile lucrătoare de la avizarea acesteia, dar nu mai târziu de 35 zile lucrătoare de la primirea sesizarea, către părţi (autorul sesizării în scris şi persoana/persoanele găsite vinovate), către rector şi către decan, şi este publicată în acelaşi termen pe site-ul web al Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi.
Art. 15.− Modul în care a votat fiecare membru al CEU, poziţiile luate individual de membrii CEU şi procesele-verbale de şedinţă constituie secrete profesionale şi nu pot fi dezvăluite decât Senatului Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi. Membrii senatului universitar au obligaţia de a păstra secretul profesional.
Art. 16.− (1) Părţile pot contesta hotărârea CEU, în termen de 15 zile lucrătoare de la comunicarea acesteia, la Senatul Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi.
(2) Contestaţia se depune la secretariatul universităţii şi se înaintează în termen de 5 zile lucrătoare Comisiei Juridice şi de Etică a Senatului universitar.
(3) Contestaţia suspendă executarea hotărârii CEU şi trebuie soluţionată în termen de 30 zile lucrătoare de la înregistrarea contestaţiei.
Art. 17.− (1) CEU va acorda Senatului universitar tot sprijinul său, inclusiv prin punerea la dispoziţie a tuturor documentelor care au stat la baza adoptării hotărârii şi a oricăror alte documente relevante aflate în posesia sa.
(2) Hotărârea Senatului universitar este definitivă.
(3) Hotărârea Senatului universitar se semnează de către preşedinte.
(4) Hotărârea Senatului universitar este transmisă de către Cancelaria Senatului, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea acesteia, către părţi (autorul sesizării în scris şi persoana/persoanele găsite vinovate), către rector şi către decan, şi este publicată în acelaşi termen pe site-ul web al Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi.
Art. 18.− Sancţiunile stabilite de CEU sunt puse în aplicare de către decan sau rector, după caz, prin Serviciul de resurse umane al universităţii, în termen de 30 de zile lucrătoare de la stabilirea definitivă a sancţiunilor.
Art. 19.− Serviciul de resurse umane al universităţii emite o decizie de sancţionare, în formă scrisă, pe care o semnează rectorul universităţii.
Art. 20.− (1) Decizia de sancţionare se comunică persoanei sancţionate de către Serviciul de resurse umane al universităţii în 5 zile lucrătoare de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(2) Comunicarea se predă personal persoanei sancţionate, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa indicată de aceasta.

CAPITOLUL III
Analiza sesizărilor referitoare la abaterile de la buna conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare

Art. 21.− (1) CEU analizează şi cazurile referitoare la abaterile de la buna conduită în activitatea de cercetare-dezvoltare, în urma sesizărilor scrise sau prin autosesizare.
(2) Dispoziţiile prezentului regulament se aplică şi în aceste cazuri, cu completările şi derogările prevăzute în prezentul capitol.
Art. 22.− În vederea analizării sesizării sau autosesizării, CEU numeşte o Comisie de analiză.
Art. 23.− (1) Structura şi componenţa Comisiei de analiză este stabilită de CEU.
(2) Membrii Comisiei de analiză sunt persoane cu prestigiu profesional şi autoritate morală. Nu pot fi membri ai Comisie de analiză membrii CEU, precum şi persoanele care ocupă vreuna dintre funcţiile: rector, prorector, decan, prodecan, director general administrativ, director de departament sau de unitate de cercetare-dezvoltare, proiectare, microproducţie.
Art. 24.− (1) Comisia de analiză este formată dintr-un număr impar de membri.
(2) Mandatul fiecărui membru al Comisiei de analiză încetează de drept în momentul în care raportul pe care l-a întocmit este aprobat şi avizat în condiţiile menţionate la art. 31.
Art. 25.− (1) Un membru al Comisiei de analiză poate fi revocat din funcţie în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare ori a unei sancţiuni referitoare la încălcarea bunei conduite în activitatea de cercetare-dezvoltare.
(2) Revocarea este decisă de CEU.
Art. 26.− (1) Comisia de analiză are un preşedinte, desemnat de CEU.
(2) În cazul indisponibilităţii preşedintelui, atribuţiile sale sunt preluate de un membru al Comisiei de analiză desemnat de preşedinte.
Art. 27− Sub sancţiunea legii, CEU şi Comisia de analiză păstrează confidenţială identitatea autorului sesizării.
Art. 28.− (1) În cadrul analizei sale, Comisia de analiză poate audia persoanele implicate direct sau indirect în faptele sesizate ori alte persoane care au cunoştinţă despre fapta sesizată sau despre împrejurările comiterii acesteia. Persoana cercetată poate depune memorii şi poate propune probe în apărarea sa.
(2) Citarea şi audierea persoanei în cauză şi verificarea susţinerilor făcute de aceasta în apărare sunt obligatorii.
(3) Refuzul persoanei cercetate de a face declaraţii sau de a se prezenta la cercetări se constată prin proces-verbal şi nu împiedică finalizarea cercetării.
(4) Comisia de analiză poate solicita relaţii de la orice persoană fizică sau juridică, inclusiv de la unităţile componente ale Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi sau din afara acesteia.
(5) Comisia de analiză poate consulta experţi în domeniile vizate de cercetări; experţii îşi vor desfăşura activitatea pe baza unui mandat acordat de către CEU.
(6) Comisia de analiză are acces la toate datele existente în universitate şi care sunt necesare soluţionării cauzei.
(7) Comisia de analiză are obligaţia de a investiga aspectele sesizate, în termenul stabilit de CEU.
Art. 29.− Comisia de analiză elaborează un raport pentru fiecare sesizare, care conţine cel puţin următoarele elemente:
a) o sinteză a conţinutului sesizării;
b) o analiză a informaţiilor, datelor, documentelor şi probelor din conţinutul sesizării, precum şi a oricăror altor elemente semnificative obţinute în cursul analizei, inclusiv în cursul audierilor;
c) constatarea argumentată a existenţei sau, după caz, a absenţei uneia ori a unor abateri de la buna conduită, etica şi deontologia în activitatea de cercetare-dezvoltare;
d) în cazul în care o abatere a fost constatată, identificarea argumentată a persoanei/persoanelor vinovate, precum şi sancţiunile care se aplică acestora; persoanele vinovate pot fi diferite de cele vizate de sesizare.
Art. 30.− Raportul Comisiei de analiză se aprobă prin hotărâre a CEU.
Art. 31− Raportul Comisiei de analiză aprobat prin hotărârea CEU este avizat de către consilierul juridic al universităţii. Avizul acestuia este consultativ. Răspunderea juridică pentru hotărârea şi activitatea Comisiei de analiză revine universităţii.
Art. 32.− (1) Raportul Comisiei de analiză aprobat şi avizat în condiţiile menţionate la art. 31 se comunică părţilor (autorul sesizării în scris şi persoana/persoanele găsite vinovate) de către secretariatul universităţii şi se publică pe site-ul web al Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi în termen de 5 zile lucrătoare de la avizarea acestuia, dar nu mai târziu de 45 zile calendaristice de la data primirii sesizării.
Art. 33.− (1) Raportul Comisiei de analiză aprobat şi avizat în condiţiile menţionate la art. 31 poate fi contestat la Consiliul Naţional de Etică de către autorul sesizării în scris ori de către persoana/persoanele găsite vinovate, în termen de 15 zile lucrătoare de la data comunicării prevăzute la art. 32; contestaţia va conţine obligatoriu o copie simplă după sesizarea iniţială şi după raportul Comisiei de analiză.
(2) Contestaţia se depune la secretariatul universităţii şi se trimite în termen de 5 zile lucrătoare la Consiliul Naţional de Etică.
Art. 34.− În cazul în care o contestaţie nu a fost înaintată către Consiliul Naţional de Etică în termenul menţionat la art. 33, raportul Comisiei de analiză aprobat şi avizat în condiţiile menţionate la art. 31 este transmis în termen de 5 zile lucrătoare, de către secretariatul universităţii, către rector şi decan.
Art. 35.− Sancţiunile stabilite de Comisia de analiză sunt puse în aplicare de către decan sau rector, după caz, prin Serviciul de resurse umane al universităţii, în termen de 45 de zile calendaristice de la data comunicării raportului conform art. 34 sau de la data primirii hotărârii Consiliul Naţional de Etică prin care s-a statuat asupra contestaţiei.

CAPITOLUL IV
Norme de etică şi deontologie profesională

Art. 36.− Membrii CEU şi ai Comisiei de analiză, precum şi personalul secretariatului au obligaţia de a respecta reglementările aplicabile şi normele de etică şi deontologie profesională, conform prevederilor legale.
Art. 37.− (1) Membrii CEU şi ai Comisiei de analiză au obligaţia de a raporta preşedintelui CEU orice situaţie în care consideră că se află într-un conflict de interese, imediat după ce constată existenţa conflictului de interese, şi de a se abţine de la adoptarea hotărârilor sau raportului supuse direct conflictului de interese.
(2) Aceleaşi obligaţii revin şi preşedintelui CEU, raportarea făcându-se Preşedintelui Senatului Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi.
Art. 38.− Membrii CEU şi ai Comisiei de analiză, persoanele care participă la şedinţe şi la alte activităţi, precum şi personalul secretariatului au obligaţia păstrării confidenţialităţii asupra identităţii expeditorilor sesizărilor sau solicitărilor, asupra documentelor supuse dezbaterii sau rezultate din dezbateri şi poziţiilor exprimate pe parcursul acestora, cu excepţia acelor documente care sunt făcute publice.
Art. 39.− Constituie conflict de interese situaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare şi de Codul de etică şi deontologie profesională universitară.
Art. 40.− Întreaga activitate a CEU se va baza pe corectitudine, principialitate şi responsabilitate.

CAPITOLUL V
Finanţarea CEU

Art. 41.− Sprijinul tehnic, secretariatul şi resursele materiale necesare funcţionării CEU sunt asigurate de către Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galaţi.
Art. 42.− (1) Membrii CEU şi ai Comisiei de analiză sunt remuneraţi, în afara activităţii de bază, în funcţie de numărul orelor efectiv lucrate, la nivelul minim al salariului de încadrare pentru un profesor universitar, în categoria tranşei de vechime în învăţământ peste 40 de ani.
(2) Membrilor CEU şi ai Comisiei de analiză le sunt decontate cheltuielile de transport şi cazare necesare îndeplinirii atribuţiilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

CAPITOLUL VI
Sancţiuni

Art. 43.− Pentru nerespectarea atribuţiilor, competenţelor şi obligaţiilor stabilite prin prezentul regulament, rectorul, decanii, consilierul juridic al universităţii, membrii CEU şi ai Comisiei de analiză, precum şi personalul Cancelariei Senatului, Serviciului de resurse umane al universităţii şi al secretariatului răspund disciplinar, contravenţional şi penal, în condiţiile legii.
Art. 44.− Procedura de sancţionare disciplinară a rectorului, decanului, consilierului juridic al universităţii, a membrilor CEU şi ai Comisiei de analiză, precum şi a personalului Cancelariei Senatului, al Serviciului de resurse umane al universităţii şi al secretariatului se desfăşoară în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 1/2011 şi ale prezentului regulament.

CAPITOLUL VII
Dispoziţii finale

Art. 45.− Prezentul regulament se adoptă, se modifică şi se completează prin Hotărârea Senatului Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi.
Art. 46.− (1) Prezentul regulament intră în vigoare la data aprobării sale prin Hotărârea Senatului Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi şi se publică pe site-ul web al Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi.
(2) Pe data intrării în vigoare a prezentului regulament se abrogă orice prevedere contrară.
Art. 47.− Prezentul regulament a fost aprobat în Şedinţa Senatului Universităţii ,,Dunărea de Jos” din Galaţi din data de 05/07/2012 şi modificat în şedinţa din data de 12/12/2013.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email