UGAL




REGULAMENT
privind organizarea şi funcţionarea studiilor universitare de masterat în Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi


Valabil începând din
anul universitar 2013/2014







GALAŢI, 2013




ORGANIZAREA STUDIILOR UNIVERSITARE DE MASTERAT

Art. 1. Regulamentul de organizare şi funcţionare a studiilor universitare de masterat din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi (UDJG) defineşte principiile şi regulile care stau la baza organizării procesului de învăţământ pentru studiile universitare de masterat (ciclul II de studii universitare), utilizând sistemul de credite, în baza următoarelor acte normative:
• Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
• Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificările şi completările ulterioare;
• HG nr. 404/2006 privind organizarea şi desfăşurarea studiilor de masterat.

Art. 2. Conform clasificării programelor de studii universitare de masterat din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, în UDJG se organizează programe de masterat de cercetare şi profesionale.

Art. 3. Având în vedere obiectivele, grupurile ţintă şi planurile de învăţământ, în UDJG studiile universitare de masterat sunt clasificate în 4 tipuri de programe, toate cu durata de 4 semestre (120 credite transferabile – ECTS).
• Programe de masterat de aprofundare (de tip profesional sau de cercetare avansată), care vor asigura aprofundarea în domeniul studiilor universitare de licenţă sau într-un domeniu apropiat;
• Programe de masterat interdisciplinar (de tip profesional sau de cercetare avansată), care vor încuraja colaborarea între domenii formative din UDJG sau din universităţi similare;
• Programe de masterat complementar (de tip profesional sau de cercetare avansată), care vor asigura competenţe complementare celor obţinute în ciclul I, cuprinzând şi alte domenii (medicină, biologie, economie etc.). Candidaţii la aceste programe vor putea fi recrutaţi şi de la alte universităţi;
• Programe de masterat de cercetare avansată (numai de cercetare fundamentală şi/sau aplicativă), care vor asigura formarea competenţelor de cercetare ştiinţifică specifice anumitor domenii.

Art. 4. Persoana care a fost admisă la studiile universitare de masterat are calitatea de student şi poartă denumirea generică de masterand pe toată durata ciclului II de studii universitare.

Art. 5. (1) Admiterea studenţilor la studiile universitare de masterat se face prin concurs de admitere organizat de fiecare facultate pentru programele de masterat pe care le oferă. Facultăţile vor afişa tipurile şi denumirile programelor de masterat pentru care organizează admitere, grupurile ţintă cărora li se adresează, obiectivele, competenţele, planurile de învăţământ şi detaliile privind admiterea, metodologia de desfăşurare a concursului, conţinutul probelor de concurs, data, ora, sala, tematica şi bibliografia, numărul de locuri finanţate de la buget şi al celor cu taxă etc.
(2) La începutul fiecărui an universitar, masterandul semnează un contract anual de studii, care precizează exact statutul acestuia în acel an universitar.
(3) Candidaţii care au fost exmatriculaţi de la studiile universitare de masterat în anul II au dreptul să se înscrie la un nou concurs de admitere, numai pe locuri cu taxă. Cei exmatriculaţi în anul I pot păstra dreptul de buget încă un an.

Art. 6. (1) Masteratul se încheie cu susţinerea publică a unei disertaţii. Masterandul care a îndeplinit toate cerinţele prevăzute în programul de studii de masterat şi a obţinut cel puţin media 7 (şapte) la susţinerea publică a disertaţiei primeşte diploma de masterat, însoţită de suplimentul la diplomă, ambele întocmite conform reglementărilor în vigoare.
(2) După 2 semestre de studii (60 ECTS), masterandul poate obţine o diplomă intermediară.
(3) În cazul nepromovării disertaţiei, candidatul se poate prezenta la a doua sesiune, dupa ce a integrat modificările recomandate de comisie.
(4) Dacă şi la a doua sesiune candidatul nu obţine nota de promovare, acesta va primi un certificat de absolvire a programului de studii universitare de masterat şi foaia matricolă.

Art. 7. Fiecare program de masterat are un Responsabil de program, numit de facultate, care coordonează desfăşurarea procesului de învăţământ, în concordanţă cu reglementările şi exigenţele din UDJG.

Art. 8. (1) Planurile de învăţământ conţin discipline obligatorii, opţionale şi facultative. Planurile de învăţământ vor cuprinde atât discipline de cunoaştere avansată în cadrul domeniului de studii universitare de masterat, cât şi module de pregătire complementară, necesare unei inserţii rapide pe piaţa muncii.
(2) Consiliile facultăţilor pot decide condiţionări pentru unele discipline, în care caz masterandul nu poate contracta o disciplină dacă nu a obţinut creditele aferente disciplinelor care condiţionează participarea la aceasta. Lista disciplinelor prevăzute cu condiţionări va constitui o anexă la planul de învăţământ al fiecărei facultăţi.

Art. 9. (1) Activităţile pe care trebuie să le desfăşoare masterandul sunt activităţi didactice directe (integral asistate), activităţi didactice individuale (parţial asistate) şi activităţi didactice individuale independente (neasistate).
(2) Activităţile didactice directe (integral asistate) au un număr minim de 14 ore/săptămână şi sunt înscrise distinct în planul de învăţământ.
(3) Activităţile didactice individuale (parţial asistate) au un număr maxim de 14 ore/săptămână, astfel încât activităţile didactice totale să fie de maximum 28 ore/săptămână, conform Standardelor ARACIS specifice pentru Ştiinţe inginereşti, sau mai puţin, conform Standardelor ARACIS specifice pentru alte domenii şi specializări.
(4) Activităţile individuale independente (neasistate) au un număr minim de 12 ore/săptămână, astfel încât suma dintre numărul de ore de activităţi didactice directe, activităţi didactice individuale şi activităţi individuale independente să fie de 40 ore/săptămână.

Art. 10. (1) Numărul de credite de studiu transferabile, atribuite disciplinelor obligatorii şi celor opţionale aferente unui semestru, este de 30 şi corespunde unui număr de 28 ore/săptămână (sau mai mic, conform standardului ARACIS al programului de studiu).
(2) Planul de învăţământ prevede ca semestrul 4 să fie dedicat unui modul compact de 30 credite care să includă practica, activitatea de cercetare pentru rezolvarea temei disertaţiei şi practica de redactare a acesteia.
(3) Susţinerea disertaţiei se creditează peste cele 120 credite corespunzătoare celor 4 semestre ale masteratului.
(4) Prezentarea publică a disertaţiei este condiţionată de obţinerea celor 120 ECTS aferente disciplinelor obligatorii şi celor opţionale din planul de învăţământ.

Art. 11. (1) Masterandul îşi alege tema de disertaţie în semestrul II.
(2) Toate temele propuse vor fi afişate şi cadrele didactice îşi vor alege masteranzii pe care îi vor îndruma, conform distribuţiei anunțate de departament a numărului de lucrări.
(3) Formularea finală a temei disertaţiei aparţine cadrului didactic îndrumător, pe baza temei generale pentru care a optat masterandul.
(4) Schimbarea temei disertaţiei nu se poate face decât o singură dată, cu aprobarea Consiliului facultăţii, la propunerea îndrumătorului și cu avizul directorului de program.

Art. 12. (1) Activităţile programului de studii universitare de masterat se desfăşoară în regim de cursuri de zi cu frecvenţă.
(2) Programarea activităţilor formative se face astfel:
• Anul universitar are două semestre egale, de câte 14 săptămâni;
• Verificarea finală a cunoştinţelor masteranzilor se face în două sesiuni de examene programate la sfârşitul celor două semestre (de iarnă şi de vară), având durata de 3 săptămâni fiecare;
• În cursul lunii septembrie, sunt prevăzute 2 săptămâni pentru refacerea verificărilor finale la disciplinele înscrise în contractul anual de studii din anul universitar curent, în vederea promovării sau măririi notei.

Art. 13. (1) Prin lege, învăţământul este gratuit pentru o perioadă determinată de timp, perioadă în care se respectă un plan de învăţământ şi reglementări specifice de parcurgere a procesului de învăţământ.
(2) Se percep taxe, suportate individual de masteranzi, în următoarele situaţii: la depăşirea duratei programate de şcolarizare, la repetarea disciplinelor, la susţinerea de diferenţe datorate modificării planurilor de învăţământ, precum şi la organizarea de activităţi formative suplimentare, la cererea masteranzilor, în afara programului planificat.

Art. 14. Conform HG 404/2006 art. 7, studiile universitare de masterat se desfăşoară conform procedurilor de asigurare internă şi externă a calităţii. Principalii responsabili de calitatea programelor de masterat sunt universitatea, facultăţile sau departamentele care organizează programul şi masterandul.

Art. 15. Recunoaşterea ECTS obţinute de masteranzi la alte universităţi din ţară sau străinătate se face de Consiliul facultăţii, pe baza programului de studiu realizat de masterand, a timpului alocat aprofundării disciplinei şi a calificativului obţinut. Această recunoaştere este posibilă chiar dacă denumirea sau conţinutul disciplinei diferă, dacă prin parcurgerea disciplinei se realizează aceleaşi abilităţi şi competenţe avute ca obiectiv de disciplina echivalată
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email