UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Arhitectură Navală, Centrul de Cercetare Arhitectură Navală și Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Galați, în parteneriat cu Asociația Parteneriatul Global al Apei - Global Water Partnership (GWP-ROMANIA), va proiecta două unități plutitoare de tip catamaran, radiocomandate, care vor avea drept scop colectarea deșeurilor din plastic de la suprafața Dunării.

GreenCat, un produs inovativ în regiunea de Sud-Est, va fi disponibil ca prototip la sfârșitul anului 2021. Echipa de la Arhitectură Navală se ocupă de proiectarea catamaranelor, iar cea de la A.C.I.E.E. de realizarea sistemului de control. Prototipul va fi testat în Bazinul de Carene din Campusul Științei iar apoi va fi construit de un partener din Galați.

„Ideea inovativă, de a construi o unitate plutitoare, pentru a colecta plasticul ce plutește la suprafața apei face parte din Programul  Cu apele curate, finanțat de LIDL România și este câștigat în parteneriat cu Asociația Parteneriatul Global al Apei - Global Water Partnership (GWP-ROMANIA). Juriul a fost încântat, așa că ne numărăm printre proiectele care au primit finanțare. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și a afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile vizate. Acesta va fi implementat în intervalul iunie 2021-iunie 2022 și a primit o finanțare nerambursabilă de 293,954 lei”, a precizat Sorina Păcuraru, responsabil  proiect din partea UDJG.

Proiectul Dunăre fără plastic face parte din programul Cu apele curate și a debutat cu o acțiune de ecologizare, derulată de tineri voluntari în Insula Mică a Brăilei.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email