UGAL

Ziua Culturii Naționale marchează momentul nașterii lui Mihai Eminescu, personalitate reprezentativă pentru identitatea românească, a cărei operă complexă rămâne etern în actualitate, un model estetic și cultural de anvergură europeană. Pentru că, așa cum spunea poetul Tudor Arghezi, într-o înregistrare de arhivă din fonoteca radio: „Fiind foarte român, Eminescu e universal!”

„Eminescu reprezintă lumea noastră, modul nostru de a fi, spiritualitatea românească. În Eminescu găsești ce îți trebuie! Cu sărbătoarea spiritului reprezentat de Eminescu noi putem discuta despre statutul culturii noastre în societatea de astăzi, în această lume postmodernă, care dă totul peste cap, introduce alte instrumente de cunoaştere în domeniul culturii, renunţă la altele, pe fondul unui globalism din ce în ce mai puternic şi poate mai agresiv", este de părere Academicianul și criticul literar Eugen Simion.

Opera scriitorului național trăiește prin relecturi și revizitări critice ale textelor, lucru pe care Facultatea de Litere de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați îl propune cu prisosință, atât la programele de licență, cât și la programele de masterat și doctorat.

Din 2010, Ziua Culturii Naţionale se celebrează în fiecare an pe 15 ianuarie, în urma inițiativei legislative a 50 de parlamentari români. Ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit, din anul 2012, Ziua Naţională a Culturii şi în Republica Moldova.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email