UGAL

Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008 emis de către Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile. Prin aceeași măsură legislativă, a fost înființată Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării”(ARBDD), destinată să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural și dezvoltarea durabilă a regiunii.

Delta Dunării este una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european şi cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, fiind cea mai reprezentativă arie naturală protejată din reţeaua naţională care a dobândit triplu statut internaţional.

Rezervația a fost inclusă în reţeaua internaţională a rezervaţiilor biosferei, în cadrul programului „Omul şi Biosfera” (1990), prin declararea ca zonă umedă de importanţă internaţională, în special ca habitat al păsărilor de apă şi includerea în Lista Convenţiei Ramsar (septembrie 1991), precum şi prin includerea în Lista patrimoniului natural mondial – UNESCO (decembrie 1991).

Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” este inclusă în reţeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000, atât ca Sit de importanţă comunitară (SCI) cât şi ca Arie Specială de Protecţie Avifaunistică (SPA), datorită frumuseţii şi bogăţiei zonei şi varietăţii de biotopuri şi resurse, care o fac unică nu numai în Europa, ci şi în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii.

În septembrie 2010, Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis reînnoirea, pentru a doua oară şi pentru o durată de 10 ani, a Diplomei Europene a Ariilor Protejate, acordată Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” în anul 2000.

Prin zonele sale umede, care adăpostesc o floră şi o faună extrem de diversă, Delta Dunării are o valoare biologică, peisagistică şi culturală deosebită pentru Europa.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați derulează numeroase proiecte de cercetare care vizează monitorizarea și protecția Deltei Dunării. „Sistem integrat pentru cercetarea şi monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea REXDAN”, Manager de proiect prof. dr. ing Cătălina Iticescu, „Îmbunătățirea condițiilor hidrologice în habitatele natural acvatice din Rezervația Biosferei Delta Dunării pentru conservarea biodiversității și a resurselor halieutice” și „Revizuirea planului de management și a regulamentului RBDD”, Manager de proiect prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu sunt cele mai recente proiecte în derulare.

Universitatea „Dunarea de Jos” din Galați urează „La multi ani!” Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, angajaților și oamenilor care trăiesc în această arie naturală unică în lume.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email