UGAL

Dacă la 1 decembrie 1918 (18 noiembrie pe stil vechi), odată cu Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureșului cu Țara, se desăvârșea actul de formare a unui stat național unitar românesc, procesul fusese început în 1918 de Basarabia la 27 martie (9 aprilie stil nou) şi continuat de Bucovina (15/28 noiembrie). Reîntregirea României în 1918 nu a fost consecința unui proiect artificial, dictat din exterior. Mai exact, formarea Statului Român Naţional în 1918 este urmarea unei evoluţii organice interne, a unui proces istoric îndelungat în care aproape fiecare pas a fost parcurs cu eforturi şi jertfe de sânge.

Totalitarismul de stânga şi o conjunctură internațională nefavorabilă generată de cel de-al doilea război mondial a frânt dorința românilor din 1918 de a trăi în aceeași țară. În 2020, românii susțin aceleași valori, chiar dacă acum ei trăiesc majoritar în două state distincte, România şi Republica Moldova.

România prezentului are o datorie, îndeosebi morală, față de românii de acum o sută de ani, sprijinind eforturile de integrare europeană ale locuitorilor din Republica Moldova şi regăsirea tuturor românilor într-o Europă unită fără frontiere. În acest efort de integrare al locuitorilor din stânga Prutului, educația şi cercetarea sunt componentele fundamentale ale unei dezvoltări durabile. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, cea mai mare şi importantă instituție de învățământ superior din sud-estul României, şi-a asumat în strategia şi misiunea sa rolul de vârf de lance al progreselor tehnice, științifice, culturale şi sociale cu aplicabilitate imediată sau pe termen mediu şi lung. Prin poziția geografică şi strategică pe care o are, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a devenit un partener viabil şi un furnizor important de educație şi cercetare de înalt nivel atât în interiorul Uniunii Europene, cât şi către Republica Moldova şi Ucraina.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email