UGAL

Profesorul Adrian Bejan prezintă, pe 7 ianuarie de la ora 18.00, tinerilor de la Dunărea de Jos, cartea sa, „Fizica vieții. Evoluția pretutindeni”, într-o dezbatere ce va avea loc în mediul online și va fi moderată de Doru Căstăian. „Ne dorim o discuție constructivă, pentru că lansarea oficială a avut loc pe 17 decembrie, la Humanitas. Profesorul Bejan și-a dorit mult să își facă cunoscute ideile sale studenților și elevilor gălățeni. Așa că se anunță o discuție extrem de interesantă pe marginea cărții, care este foarte curajoasă, aș spune chiar iconoclastă.

Perspectiva este unică, el duce explicația evoluției la un alt nivel, neasociat lumii vii, pe baza legii constructale. Pentru aceasta, am invitat alături de mine doi profesori marcanți, dar și doi elevi de liceu”, a declarat profesorul Doru Căstăian. Vor participa la eveniment: Prof. univ. dr. Ing. Cătălin Fetecău, președintele Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați și Prof. Octavian Voiculescu, un reputat biolog de la Cambridge. Din partea elevilor vor pune întrebări două fete cu înclinații filosofice - Crina Mănăilă, cls. a XI-a  la Liceul “Dimitrie Cuclin” din Galați și Teodora Trofimov, cls. a XII-a la Colegiul Național “Vasile Alecsandri”. Adrian Bejan este primul român distins cu Medalia "Benjamin Franklin", decernată de-a lungul vremii unor oameni de geniu ca Nikola Tesla, Thomas Edison, Albert Einstein. Gălăţean prin naştere şi educaţie, absolvent al Liceului "Vasile Alecsandri", apoi student la Facultatea de Inginerie Mecanică din Galaţi, Adrian Bejan a câştigat prin concurs o bursă la Massachusetts Institute of Technology (MIT), a plecat în S.U.A. și a absolvit acolo facultatea. În 1975 şi-a luat doctoratul la MIT în inginerie mecanică, iar în 1984 a devenit profesor la Universitatea Duke (Carolina de Nord). Cunoscut pentru contribuţiile sale remarcabile în domeniul termodinamicii, Adrian Bejan este autorul "Teoriei Constructale", care susţine că un sistem finit rămâne în viaţă numai dacă evoluează spre configuraţii care oferă acces curenţilor care îl compun.

Adrian Bejan a primit de-a lungul timpului o serie de premii și distincții: în 2019, la Berlin, Premiul Humboldt pentru întreaga activitate de cercetare, iar  în 2020, titlul de Cavaler al Ordinului Palmes Académiques din partea președintelui Franței.

Întâlnirea va putea fi urmărită live pe pagina de facebook Humanitas și pe canalul youtube al Humanitas. 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email