UGAL

Centrul de Studii Internaționale și Drepturile Omului din cadrul Institutului Transfrontalier de Studii Internaționale și Justiție Penală al Universității „Dunărea de Jos” din Galați și Facultatea de Științe Juridice, Sociale și Politice, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, cu susținerea Ambasadei României din Republica Franceză, organizează, în format on line,  vineri, 23 octombrie, Ziua de studii (Journée d’études) cu tema „Un secol de drept și relații internaționale. De la Societatea Națiunilor la Organizația Națiunilor Unite (1919/20-1945-2020)”.

 

În istoria dreptului și a relațiilor internaționale, tratatele de pace de la Paris din 1919/20 și crearea Societății Națiunilor reprezintă un moment fondator, principiile atunci consacrate și experiențele generate în deceniile care au urmat imediat după cel de al Doilea Război Mondial contribuind la adoptarea Cartei și înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU). Organizarea păcii prin drept, statul național ca principal subiect și cooperarea instituționalizată au devenit repere ale vieții internaționale. De-a lungul secolului care a urmat și, cu precădere în ultimii 75 de ani, dreptul internațional contemporan a cunoscut o dezvoltare extraordinară, impunându-se ca drept al păcii și colaborării internaționale, iar ONU o amplificare continuă a activităților și misiunilor sale.

Între oscilații și critici, reușite și eșecuri organizația mondială a devenit un centru major de impulsionare a colaborării interstatale. Principiile în regulile fundamentale inițiate acum o sută de ani, amplificate, consolidate și așezate la baza relațiilor internaționale a trei sferturi de veac prin Carta de la San Francisco și promovate consecvent de sistemul onusian ne apar în prezent mai importante și mai actuale ca oricând pentru asigurarea coexistenței pașnice și cooperării între state, respectării drepturilor fundamentale ale omului și abordarea noilor provocări securitare social-economice, alimentare și de mediu ale unei lumi ca niciodată mai conectată, globalizată și interdependentă. Moștenirea „sistemului Versailles” pentru drept și istorie, valorificarea și continuarea sa prin Carta și activitatea ONU și rolul acestora în dezvoltarea dreptului internațional și organizarea lumii de azi sunt teme fundamentale prioritare de reflecție și analiză, inclusiv academică.

Axe prioritare tematice:

  • Conferinţa şi tratatele de pace de la Paris din 1919/20, etapă majoră a dreptului şi instituţionalizării relaţiilor internaţionale. Crearea Societății Națiunilor;
  • ONU şi semnificaţiile Cartei pentru dezvoltarea dreptului internaţional (1945);
  • Rolul ONU în secolul 21(menţinerea păcii şi a securităţii internaţionale; marile provocări securitare: economice, spaţii, mediu, guvernanţa internaţională, justiţia internaţională, drepturile omului ş.a.).

Detalii privind colocviul se găsesc la adresa: http://romania100.ugal.ro/colloquium2.php

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email