UGAL

Excelență academică și valori antreprenoriale - sistem de burse pentru asigurarea oportunităților de formare și dezvoltare a competențelor antreprenoriale ale doctoranzilor și postdoctoranzilor (ANTREPRENORDOC) este un proiect al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, început în luna mai 2019 și aflat acum în plină desfășurare.

Având ca obiectiv principal declarat creșterea numărului absolvenților de învățământ terțiar universitar și non universitar care, prin activitățile de învățare propuse, își vor putea găsi un loc de muncă în sectoarele economice cu potențial competitiv, în corelare cu domeniile de specializare inteligentă, conform Strategiei Naționale de Cercetare, Dezvoltare, Inovare 2014-2020, proiectul ANTREPRENORDOC urmărește, în egală măsură, construirea unui sistem de asigurare a feed-back-ului de la angajatori, în vederea programării și eficientizării activității desfășurate de către membri grupului țintă și includerii acestora în dezvoltarea programelor de pregătire științifică, de consiliere și de orientare profesională, de formare pedagogică și antreprenorială, implementate în cadrul universităților partenere.

Alături de aceste obiective principale, proiectul include și o serie de obiective secundare, la fel de importante: stabilirea de legături mai strânse cu mediul economico-social,  acoperirea echilibrată a domeniilor de specializare inteligentă definite în SNCDI 2014-2020, abordarea multidisciplinară integrată a problematicii cercetării aplicate în echipe mixte, în vederea accelerării punerii în practică a rezultatelor cercetării academice la nivel doctoral și postdoctoral, - cu o componentă care vizează consilierea și orientarea profesională, îmbunătățirea conținutului programelor de studii doctorale și postdoctorale, identificarea nevoilor grupului țintă și creșterea eficienței activității de cercetare științifică și tehnologică din universitățile partenere, consolidarea deprinderilor manageriale și antreprenoriale ale grupului țintă, creșterea capacității de publicare a rezultatelor cercetării doctorale și postdoctorale în reviste de valoare, recunoscute la nivel internațional, contribuind, astfel, la diseminarea rezultatelor științifice obținute în cadrul parteneriatelor dintre  mediul universitar și cel economic. 

Sub aspect financiar, proiectul beneficiază de sprijinul PROGRAMULUI OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN, al Fondului Social European, Axa prioritară 6 - Educație și competențe, valoarea totală fiind de 6.974.500 lei.

Coordonat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, în calitate de lider de parteneriat, proiectul se desfășoară în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Institutul de Cercetări pentru Echipamente și Tehnologii în Construcții - ICECON S.A., Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea Politehnica din București, dar și cu implicarea unor parteneri din mediul socio-economic național: CRIOMEC S.A. Galați, S.C. DMT MARINE EQUIPMENT S.A. Galați, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, Camera de Comerţ, Industrie și Agricultură Suceava, S.C. OPEN SYSTEMS S.A. Suceava, ASSIST Software S.R.L. Suceava. 

În timpul primului an de implementare, inițiatorii proiectului au selectat prima serie de doctoranzi și de cercetători postdoctorali, au organizat numeroase cursuri de pregătire, ședințe tematice, workshop-uri și seminare, activitățile din perioada martie-iunie 2020 fiind desfășurate exclusiv online, din cauza măsurilor de distanțare personală impuse de ordonanțele de urgență.

La sfârșitul lunii august își va încheia activitatea prima serie a grupului țintă, din cele trei serii pe care le prevede proiectul și care includ 67 de studenți doctoranzi și 30 de cercetători postdoctorali. Domeniile de cercetare în care se înscriu preocupările doctoranzilor și postdoctoranzilor, selectați în cadrul primei etape, sunt foarte variate și corespund celor cinci domenii de cercetare inteligentă: 1. Bioeconomie ; 2. tehnologia informațiilor și a comunicațiilor, spațiu și securitate ; 3. energie, mediu și schimbări climatice ; 4. eco-nanotehnologii și materiale avansate ; 5. sănătate. În cursul lunii iulie va avea loc selecția pentru a doua serie de studenți doctoranzi și cercetători postdoctorali.

După un an de activitate, proiectul și-a atins obiectivele alocate primei serii de doctoranzi și postdoctoranzi, iar formarea antreprenorială de care aceștia au beneficiat s-a concretizat în redactarea unor planuri de afaceri novatoare prin care se asigură, în esență, transferul de cunoștințe dinspre mediul academic spre piața muncii, în felul acesta Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați devenind un pilon al comunității regionale, cu impact major la nivel național.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email