UGAL

ShipDX este un concurs lansat în 2018 de către GLO Marine, în parteneriat cu Facultatea de Arhitectură Navală din Galați, destinat studenților din anii 2 și 3 de studiu. În cadrul acestuia, tinerii au oportunitatea de a-și aplica cunoștințele teoretice prin proiectarea unor modele 3D, care apoi sunt testate în bazinul Facultății. Pe lângă premiile în valoare totală de 3.000 de euro, tinerii au ocazia de a intra în contact cu nume importante din industrie și de a se face remarcați în vederea angajării, chiar de pe băncile facultății.

Scopul concursului: dezvoltarea softskill-urilor studenților, cum ar fi teamwork, problem solving, curajul de a întreba și prezenta munca lor în public și capabilitatea de a-și asuma responsabilitatea pentru produsul livrat. Numărul de echipe înscrise inițial la ShipDX 2019 – 11 echipe.

Echipele sunt formate din 3 membri, din ani diferiți și specializări diferite: 1 student an 2, 2 studenți an 3 (unul la specializarea Arhitectură Navală și unul la specializarea SEN). La lansarea oficială a concursului, studenții au fost informați pe larg referitor la tema competiției și la specificațiile tehnice ale proiectului final. Ei trebuie să proiecteze corpul unei ambarcațiuni de pescuit, astfel încât să minimizeze rezistența la înaintare a navei. Departajarea între echipe se va face în funcție de rezultatele tehnice obținute și prezentarea acestora. În etapa a doua a concursului vor merge numai 6 echipe. În această etapă planurile de forme vor fi transformate în modele 3D reale, cu ajutorul unui aparat CNC. Ulterior, modelele 3D vor fi testate în bazinul de carene, pentru a confirma rezultatele teoretice.

Această a doua etapă a competiției este și cea mai interesantă. Studenții vor avea ocazia de a face conexiunea între teorie și practică, toate calculele și modelele lor materializându-se în lucruri reale, tangibile. Astfel se ating cele trei obiective principale pe care organizatorii, GLO MARINE și AAN, le au în vedere în urma acestei competiții: un proiect educativ care îmbină teoria cu practica, încurajarea lucrului în echipă și încurajarea cercetării și inovației.

„Ne dorim să ieșim treptat din paradigma învățatului cuvânt cu cuvânt și a lipsei conexiunilor dintre discipline. Este unul din subiectele tabu, dar și unul din subiectele care produc cele mai mari daune în învățământul românesc. Ne bucurăm foarte mult că pentru ediția de anul acesta a ShipDX am reusit să atragem atenția și unor firme importante din industria navală din România dar și din străinătate: DMT Marine Engineering – cel mai mare producator de vinciuri din Romania, DAMEN (unul din cele mai importante șantiere navale din țară) și AVEVA Marine (unul din cele mai mari softuri de proiectare navală din lume)”, au declarat organizatorii.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email