UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi este partener în proiectul Strategie şi acţiuni pentru pregătirea participării naționale la Proiectul DANUBIUS–RI (acronim DANS) care are ca scop identificarea oportunităţilor şi capabilităţilor ştiinţifice româneşti, elaborarea studiului de fezabilitate şi a cererii, în contextul în care DANUBIUS–RI este al doilea proiect strategic al UE coordonat de România după ELI – NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics).

Proiectul DANUBIUS–RI este inclus în Forumul European pentru Strategia asupra Infrastructurilor de Cercetare (ESFRI) şi în Roadmap-ul naţional al României pentru priorităţile în cercetare definite în 2017. În cadrul acţiunilor internaţionale desfăşurate pentru a informa factorii interesaţi asupra potenţialului şi progreselor realizate, consorţiul proiectului a organizat o prezentare de anvergură a acestuia.

Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană a găzduit la Bruxelles, în ziua de 28 noiembrie 2018, prezentarea proiectului DANS. La activitate au participat doamna ambasador Luminiţa Teodora Odobescu - Reprezentantul Permanent al României la UE, domnul profesor universitar dr. ing. Nicolae Hurduc – Ministrul Cercetării şi Inovării, domnul profesor universitar dr. ing. Lucian P. Georgescu – Secretar de stat în Ministerul Cercetării şi Inovării, membrii echipelor de proiect, invitaţi de la reprezentanţele statelor UE partenere în proiect, reprezentanţi ai Direcţiei Generale Cercetare a Comisiei Europene, reprezentanţi ai Comisiei Europene pe domeniul dezvoltării regionale, specialişti în domeniu.

Proiectul DANS se implementează în perioada mai 2018 – iunie 2019, sub coordonarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ştiinţe Biologice (INCDSB) București. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este partener în proiectul DANS alături de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (GeoEcoMar), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării” (INCDDD) Tulcea și Academia Română prin Institutul de Geodinamică „Sabba S. Ştefănescu”.

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este reprezentată de o echipă complexă, aflată sub coordonarea doamnei prof. dr. Cătălina Iticescu şi este responsabilă cu realizarea Centrului Internaţional de Date şi cu alte activităţi de cercetare şi pregătire a părţii româneşti a proiectului DANUBIUS – RI.

Centrul de Date ce urmează a fi realizat în proiectul internaţional va fi la nivelul standardelor internaționale în domeniu pentru a permite asigurarea serviciilor necesare infrastructurii de cercetare: stocarea pe termen lung și accesul la date în acord cu principiile europene prevăzute în strategia Open Science, servicii de calcul paralel, cloud și programe specifice pentru analiza datelor, suport pentru procesele de modelare și simulare necesare domeniilor științifice implicate. De asemenea, se vor dezvolta servicii specifice pentru educație și schimb de date cu alte infrastructuri de cercetare, punându-se la dispoziția publicului rezultatele cercetării în domeniul interacțiunii fluvii-mari.

Valoarea proiectului DANS este de 26 milioane de lei iar costurile estimate ale Centrului de date, inclusiv costurile de funcţionare, se ridică la 120 milioane de euro (costurile se referă la momentul în care întrega capacitate a Centrului va fi operaţională).
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email