UGAL

În anul celebrării Centenarului Marii Uniri din 1918, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Centrul de Studii Internaționale și Drepturile Omului din cadrul Institutului de Studii Internaționale și Justiție Penală și Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, a avut inițiativa organizării unei serii de evenimente științifice care să marcheze importantul moment aniversar nu doar în România, ci și în străinătate. 
 
Dorința organizatorilor este să marcheze Centenarul Marii Uniri prin analiza unor aspecte determinante din evoluția relațiilor româno–italiene, insistând pe două domenii majore de colaborare bilaterală: cel juridic, căci cele două națiuni împărtășesc o milenară istorie comună, începând cu moștenirea Antichității prin dreptul roman și tradiția lui jus commune, iar în ultimele secole formarea sistemului juridic românesc și identitatea sa europeană actuală s-au bucurat de un puternic aport conceptual derivat din dreptul modern italian; și cel istorico–filosofic, vizând interferențele politice, culturale, artistice sau economice italo–române.
 
Evenimentul academic este organizat în colaborare cu prestigioase instituții de învățământ superior, de cercetare și cultură din România și Italia, între care menționăm Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, Associazione degli Studiosi di Diritto Internazionale ed Europeo din Roma, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția și Accademia di Romania din Roma.
 
La Roma, colocviul a avut loc în zilele de 26–27 octombrie 2018 la sediul „Fundației Ugo Spirito e Renzo de Felice” și s-a derulat sub înaltul patronaj al Ambasadei României în Republica Italiană. La Galați, dezbaterile vor continua pe 22–23 noiembrie 2018 la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, când oaspeții italieni s-au alăturat gazdelor din România și Republica Moldova. O selecție a lucrărilor prezentate este sub tipar la prestigioasa casă editorială italiană Aracne Editrice.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email