UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a inițiat organizarea Colocviului științific internațional „România şi Italia. Cultura comună a memoriei ultimilor 100 de ani. Memorie şi identitate în dialogul româno–italian: spaţii simbolice, aspecte juridice, istorice şi filosofice”, care se desfășoară la Roma, în perioada 26-27 octombrie, la Fundația Ugo Spirito e Renzo di Felice și Academia di Romania din Roma și la Galați în perioada 23-24 noiembrie 2018.
 
La temelia actului ireversibil de la 1 Decembrie 1918 se află și o parte din cugetul, simțirea și sufletul generos ale marelui patriot Nicolae Iorga. În ziua de 14/27 august 1916, atunci când a sunat clopotul de mobilizare, s-a creat o atmosferă pe care nimeni nu o putea zugrăvi mai bine decât Nicolae Iorga, care spunea: „A sosit un ceas pe care-l așteptăm de peste două veacuri, pentru care am trăit întreaga noastră viață națională, pentru care am muncit și am scris, am luptat și am gândit… A sosit ceasul în care cerem și noi lumii, cinstit, cu arma în mână, cu jertfa a tot ce avem, ceea ce alte neamuri mai fericite au de atâta vreme, unele fără să fi vărsat o picătură de sânge pentru aceasta, dreptul de a trăi pentru noi, dreptul de a nu ne da nimănui, ca robi, rodul ostenelilor noastre.”
La 9 decembrie 1919, în Parlamentul României, același Iorga spunea: „Simt fericirea nespusă”.
 
Pentru istoria României, desăvârşirea statului naţional unitar prin actele de autodeterminare din 1918 – Chişinău (9 aprilie), Cernăuţi (28 noiembrie) şi Alba Iulia (1 decembrie) – reprezintă evenimentul cel mai important şi semnifică împlinirea idealului de a trăi liberi într-un stat independent care să-i cuprindă între fruntariile sale pe toţi românii. „Veritabilul fundament al unităţii româneşti – aprecia istoricul Gheorghe I. Brătianu – nu a fost stabilit nici la Saint Germain, nici la Trianon, el este rezultatul existenţei însăşi a poporului român, “enigmă şi miracol al istoriei din sud-estul european”.
 
Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Centrul de Studii Internaționale și Drepturile Omului din cadrul Institutului Transfrontalier de Studii Internaționale și Justiție Penală și Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, împreună cu Academia Română, prin Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”, asociate cu Fundația Ugo Spirito e Renzo di Felice din Roma, Associazione degli Studiosi di Diritto Internazionale ed Europeo di Roma, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia și Accademia di Romania din Roma, onorate fiind de patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, vor organiza acest Colocviu, unde personalități de prestigiu din România și Italia, din lumea diplomației și a cercetătorilor afirmă împreună legătura puternică pe care poporul român o are, prin istorie, tradiții și spiritualitate, cu latinitatea – una dintre rădăcinile pe care a prins viață spiritul românesc întrupat într-o singură națiune acum 100 de ani, la 1 decembrie 1918.
 
În acest sens, trebuie adusă drept mărturie prezenţa culturală instituţională română în Italia, care se datorează, în primul rând, activităţii Academiei di Romania din Roma şi Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, ambele fondate în perioada interbelică, având activitate notabilă în domeniul cercetării istorice, arheologice şi lingvistice, al creaţiei artistice şi în general al promovării culturale.
 
La Bucureşti funcţionează Institutul Italian de Cultură care, în strânsă colaborare cu Ambasada Italiei în România, promovează valorile culturii italiene, învăţământul în limba italiană, organizează manifestări cultural–artistice (săptămâni ale cinematografiei italiene, conferinţe, concerte, expoziţii), contribuind astfel la dezvoltarea relaţiilor culturale italo–române. Toate acestea constituie motivele pentru care Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a inițiat acest proiect dedicat Anului Centenar, la aniversarea celei mai importante sărbători a poporului român.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email