UGAL

Domnul profesor Cristian Nichita și-a asigurat o fundație solidă formării sale ca om dedicat tehnicii, prin absolvirea în 1972 a Liceului „Vasile Alecsandri”, liceu teoretic de elită al Galațiului. Mai mult, a fost un elev de vârf al clasei speciale de fizică a acestui liceu, clasă ce a marcat un experiment de excepție al liceului și care a furnizat absolvenți de mare valoare pentru multe domenii de activitate.

Studiile universitare le-a urmat la o Universitate prestigioasă ieșeană, Institutul Politehnic, unde a obținut în 1977 dilploma de inginer în electrotehnică. Dupa 5 ani de inginerie în industrie, și-a început cariera de universitar ca asistent la Universitatea din Galați și apoi de șef de lucrări din 1987 până în anul 1992.

La 1 februarie 1992 ajunge în Franța pentru a pregăti o teză de doctorat în cadrul Laboratorului de Electronică de Putere și Informatică Industrială (LEPII) la Université du Havre, inițial cu o finanțare regională și apoi ocupând un post de atașat temporar de învățământ și cercetare, sub conducerea științifica a prof. Ludovic Protin.

În 1995 a susținut teza de doctorat «Etude et développement de structures et lois de commande numériques pour la réalisation d'un simulateur de turbine éolienne de 3 kW» (Studiu și dezvoltare de structuri și legi de comandă numerice pentru realizarea unui simulator de turbină eoliană de 3 kW).

Lucrând simultan la doctoratul început în țară, reușește să finalizeze lucrarea de doctorat la Universitatea din Galați în 1996 în domeniul „Sisteme automate”, cu intenția de a reveni în țară și de a-și continua cariera universitară.

Totuși, în 1997, pentru motive personale, a ales să se instaleze în Franța, unde a obținut prin concurs un post de Maître de Conférences titular la Université du Havre începând cu 1 septembrie 1999.

Începand cu această dată, își desfășoară activitatea de cercetare în cadrul laboratorului Groupe de Recherche en Electrotechnique et Automatique du Havre (GREAH) - Grupul de Cercetare în Electrotehnică și Automatică din Le Havre - ca cercetător și apoi ca responsabil al echipei „Ensembles Convertisseurs Réseaux Electriques” - Convertizoare și Rețele Electrice.

Dl Nichita este ales în septembrie 2004 în funcția de director al Serviciului de relații internaționale al Universității din le Havre. Acest mandat a fost prelungit în două reprize, până în 2013, de președinția universității, pentru merite organizatorice și comunicaționale remarcabile care au dus la o eficiență deosebită a acestui serviciu.

Pe planul recunoașterii activității de cercetare, obține în decembrie 2006 l’Habilitation à Diriger des Recherches - Abilitarea pentru Conducerea Activității de Cercetare - în domeniul acționărilor electrice și electronice de putere.

Activitatea de cercetare științifică a prof. C. Nichita este extrem de bogată și s-a desfășurat, în principal, în laboratorul Groupe de Recherche en Electrotechnique et Automatique du Havre (GREAH) din cadrul Universității din Le Havre, cu rezultate impresionante.

Tematica principală științifică abordată a fost și este «la Maitrise des Energies Renouvelables et Systèmes» (energii regenerabile și sisteme de conversie). Axa de cercetare dominantă vizeazăa conceptele de hibridizare a sistemelor de energii regenerabile, cu precădere eoliene și hidroliene. Obiectivul urmărit este gestiunea și prelucrarea energetică specifică, în vederea dezvoltării de configurații de rețele integrând acest tip de sisteme, pentru producerea de energie electrică.

Utilizarea curenților marini și a resursei eoliene a siturilor offshore pentru producerea electricității, atât în marile rețele electrice cât și pentru situri izolate a devenit promițătoare prin prisma cercetărilor prof. C. Nichita și a colaboratorilor săi.

Din octombrie 2002 și până în decembrie 2007, prof. Nichita a condus științific echipa de cercetare «Ensemble Convertisseurs Réseaux Electriques» a GREAH.

Ceremonia de decernare a titlului de Profesor Emerit va avea loc joi, 15 martie 2018, în Sala Senatului Universității „Dunărea de Jos” din Galați, începând cu ora 12.00.
 
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email