UGAL

George Jagîte este unul dintre absolvenții de succes ai Facultății de Arhitectură Navală din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați. El s-a întâlnit zilele trecute cu studenții navaliști și le-a vorbit despre drumul de la UDJG la Deepwater Technology Research Centre din Singapore, locul său de muncă.
 
Proiecte de cercetare - încă din anul al doilea
„Acum 8 ani, am avut ocazia să particip pentru prima dată la conferința GNA – Conferința  Națională de Arhitectură Navală, desfășurată la Galați. Îmi aduc aminte că prima lucrare a fost prezentată de Costel Ungureanu și conținea rezultatele unei analize CFD (dinamica computerizată a fluidelor), care la vremea aceea nu reprezenta nimic pentru mine, doar cateva poze frumos colorate. Cred că acesla a fost punctul în care am început să fiu atras de proiectare și cercetare.
La începutul anului al doilea de facultate aveam o oră de laborator cu domnul Gabriel Popescu și, dacă nu am reușit să o fac îndeajuns până acum, vreau să îi mulțumesc cu această ocazie că m-a trimis la domnul profesor Dan Obreja. O săptămână mai târziu mi-am început colaborarea cu Centrul de Cercetare al Facultății de Arhitectură Navală.
Au urmat câțiva ani frumoși, plini de proiecte interesante și multă muncă. Am avut ocazia să particip în proiectele de cercetare, atât academice, cât și industriale, efectuate în bazinul de carene, rezistență la înaintare pentru nave cu sau fără apendici, pentru experimente neconvenționale, cum ar fi ROV-uri sau profile de cârmă, dar și probe de elice în apă liberă sau autopropulsie.
La începutul anului al treilea, împreună cu fostul meu coleg de facultate și actualul meu coleg de muncă, Alex Andoniu, am stat pe lângă profesorii noștri toată luna septembrie în bazin, fiind ocupați cu testarea a două modele, KCS și DTMB. Primul dintre acestea mi-a servit ca model pentru teza de licență, iar rezultatele experimentale au fost folosite pentru validarea soft-ului de procesare și prelucrare a rezultatelor experimentale. Nu o să intru în detalii despre această platformă, dar voi specifica doar câteva cifre: peste un an de muncă,  8 programe independente pentru vizualizare și procesare, aproximativ 100.000 de linii de cod.
Tot în perioada licenței am lucrat intens la dezvoltarea platformei informatice pentru ingineria fluidelor - PIIF,  un proiect finanțat din fonduri europene, având participanți din șase universități românești. Fiind implicat în dezvoltarea programelor pentru proiectare preliminară, am avut ocazia să particip la conferințele și școlile de vară organizate în diferite orașe: Iași,  București, Timișoara, Cluj și Galați, am cunoscut oameni geniali, ne-am distrat și am învățat lucruri noi. Uneori, zilele dinaintea predărilor erau prea scurte și ajungeam să muncesc până spre dimineața, dar participarea într-un asemenea proiect a fost extrem de importantă și am învățat enorm de multe lucruri. Sper ca studenții de acum sa profite și să folosească din plin această platformă, au ocazia ca printr-un singur click să găsească tot ce au nevoie în domeniul ingineriei fluidelor.
Din experiența mea de-a lungul facultății amintesc participările și prezentările făcute în cadrul conferințelor GNA și ArhiNAV. Deși sunt conferințe mici, făcute în CN14 sau în sala de conferințe de la bazin, cu un număr restrâns de participanți, au reprezentat o experiență utilă și necesară. Mai târziu am ajuns să prezint soluțiile BV la clienti și universități din lume.
Anul trecut am participat la două conferințe internaționale cu sute de participanți. Orice conferință este utilă oricui pentru a-și înfrânge frica de a vorbi în public și pentru a învăța să facă o prezentare”, spune George Jagîte.
 
Școala românească este de calitate
„În timpul anului IV m-am concentrat în primul rând să învăț lucruri noi și să-mi  consolidez cunoștințele. Mi-am dorit să continuu studiile cu un master în străinătate. Am aplicat la TU Delft, în Olanda, și la ECN, în Franța, am fost acceptat la ambele dar, din păcate, sau din fericire, am refuzat ambele oferte. Ceea ce mi-a demonstrat că școala românească este de calitate. Așa că îi sfătuiesc pe studenți să folosească  la maximum resursele facultății și în special cunoștințele profesorilor. Galațiul are profesori buni, care au ușile deschise tot timpul, așa că nu trebuie să le  fie frică studenților să  meargă și să  le bată la ușă, dacă sunt interesați să facă ceva în plus, pe lângă proiectele de la școală și  sigur vor fi primiți și îndrumați.
Cu câteva zile înainte de începerea anului IV, am fost sunat de domnul profesor Leonard Domnișoru și domnul Răzvan Bidoae să mă prezint la Bureau Veritas pentru un interviu pe postul de  inginer analiză structurală. Tocmai refuzasem o poziție de programator în cadrul NAPA România, eram în discuții cu cei de la ICEPRONAV, dar am zis că e momentul să accept o nouă provocare și să mă alătur industriei navale. Departamentul de analiză structurală era proaspăt înființat și, împreună cu colegul Lavrente Dumitru, tot navalist, sub conducerea lui Cristi Bran din cadrul Departamentului Comercial offshore, am realizat proiecte pentru industria offshore. În primele câteva luni m-am ocupat cu realizarea modelelor de element finit, apoi m-am ocupat de analize locale pentru diverse structuri. Între timp mi-am luat licența, am renunțat la oportunitatea de a-mi face masterul afară, am rămas în țară și am început masterul aici și m-am concentrat pe cariera de inginer analiză structurală”, povestește George Jagîte.
 
 De doi ani în Singapore
„După primul an de muncă am plecat la Paris pentru un schimb de experiență și pentru un training avansat în analiza structurală. Au urmat multe proiecte, atât pentru analiza locală, cât și pentru analiza rezistenței generale, dar și pe analiza directă dinamică, prin cuplarea modelului hidrodinamic cu cel structural.
La trei zile după ce am terminat masterul am plecat spre Singapore, unde am fost invitat să țin un training pentru echipa locală de ingineri și să finalizez un proiect pentru Bumi Armada, o companie petrolieră din Malaezia. Ei aveau un LNG carrier tip MOSS din 1983 și au vrut să-l transforme în unitate de stocaj. A fost o provocare mare, atât pentru mine cât și pentru companie, ținând cont că era al doilea proiect de acel gen. A fost nevoie să analizăm atât rezistența structurală la încărcări extreme cât și rezistența la oboseală pe întreaga navă, ca să ne asigurăm că „bătrâna doamnă” va rezista încă 20 de ani în noua locație. Am avut surpriza și plăcerea ca, după câteva luni, la GasTech Conference și la Offshore Congress, ambele desfășurate în Singapore, să fiu felicitat pentru proiect de reprezentanți din partea clientului și de la alte birouri Bureau Veritas pe care nici nu îi știam. Dar ei au avut ocazia să citească raportul și  îmi reținuseră numele.
Studenților le recomand ca de fiecare dată când fac ceva să încerce să facă acel lucru cât mai bine și să iasă în evidență în mod pozitiv. Mai devreme sau mai târziu, rezultatele vor apărea.
După ce am stat o lună în Singapore, m-am întors acasă și ar fi trebuit să încep doctoratul, dar am primit o ofertă să mă alătur primului Centru de cercetare al Bureau Veritas din regiunea Asia-Pacific, intitulat DTRC (Deepwater Technology Research Centre), așa că imediat ce am împlinit 25 de ani am zis că  ar fi o provocare destul de interesantă să mă mut la 10.000 km de casă, într-o țară nouă, total diferită, dar extrem de interesantă.
Sunt aproape doi ani de când lucrez în Singapore și, deși pe diploma de licență și pe cea de master scrie arhitect naval, lucrez ca hydrostructure research engineer. În principal mă ocup de suport în zona Asia de Sud-Est pentru clienții și partenerii din industrie și universități. Principalele proiecte sunt destinate analizei hidrostructurale directe. În același timp, jobul meu conține și o latură de cercetare, în prezent mă ocup de analiza influenței elasticității structurii asupra răspunsului hidroelastic.
Anul trecut am avut ocazia să particip ca prim-autor la două conferințe internaționale cu sute de participanți și cercetători din toată lumea. Una în Busan, în Coreea de Sud, iar a doua în Delft, în Olanda. Anul acesta voi continua cu alte conferințe și mai multe lucrări publicate”.
 
Work harder! Make it count!
Cele mai importante două sfaturi pe care le-ar da studenților sunt:
1. „Work harder! Nu vă mulțumiți doar cu câteva ore pentru a finaliza un proiect și să învățați doar zile înaintea examenului, chiar dacă în acel moment totul pare inutil și fără sens, într-o zi să ajungeți să vă pară rău că la momentul potrivit ați ales berile cu colegii în loc să învățați mai mult. Încercati să rupeți o zi de distracție, sau mai multe. Și investiți timpul câștigat în voi, munciți mai mult, învățați mai mult, lucrați mai mult. Asta va conta și asta  vă va avantaja în lupta cu ceilalți pentru un loc de muncă. De exemplu, ziua mea de muncă are în medie 14 ore! Dar, în același timp, am parte de vacanțe și de aventuri minunate. Îmi aduc aminte că aveam colegi care spuneau că ei nu trebuie să învețe în facultate ca o să li se facă training atunci când se angajează și că au timp să învețe mai târziu. Acum sunt șomeri.
2. Make it count! Profitați de fiecare zi, încercați să descoperiți ceea ce vă face fericiți, să descoperiți ceea ce iubiți și faceți asta pentru tot restul vieții! Marile succese apar atunci când munciți mult și faceți asta din pasiune. Încercați să vă setați un target măreț și să îl îndepliniți cu pași mici. Dacă cumva targetul vostru a fost prea ușor de realizat, atunci nu a fost suficient de mare și aveți nevoie de o provocare mai mare”, conchide George Jagîte, un tânăr extraordinar, a cărui ascensiune abia a început.
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email