UGAL

Foto Eveniment
Joi, 27 octombrie, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” - INCAS, București, în cadrul Conferinței Internaționale „Aerospatial 2016”, s-a desfășurat festivitatea decernării premiilor la ediția din acest an a Concursului de Tribologie „Nicolae Tipei”.

Concursul este destinat încurajării tinerilor în domeniul tribologiei și al mecanicii fluidelor, precum și stimulării acestora în activitatea de cercetare științifică, fiind organizat de prof.dr. Sever Tipei, de la Universitatea Ilinois – SUA, în onoarea tatălui său, profesorul Nicolae Tipei,  în parteneriat cu INCAS – București.

Profesorul emerit Nicolae Tipei (1913-1999) a fost membru corespondent al Academiei Române, membru al Institutului American pentru Aeronautică și Astronautică, a lucrat în cadrul Laboratorului de Cercetare General Motors, Departamentul de Mecanica fluidelor (1978-1983). A predat cursuri de mecanica mașinilor aeriene și a rachetelor, exploatarea mașinilor aeriene și infrastructură, fiind autorul monografiei „Hidrodinamica lubrificației” și coordonatorul volumului „Lagăre cu alunecare”.
 
La ediția din acest an a concursului dedicat memoriei profesorului Tipei au participat peste 30 de lucrări (teze, disertații, licențe), de la Universitățile din București, Suceava, Galați și de la INCAS București. Toate cele trei premii au revenit reprezentanților Școlii Doctorale gălățene: Premiul I, în valoare de 500 de dolari a fost câștigat de dr.ing. Zinaida Doni (foto) - (coordonator prof.dr.ing. Liviu Palaghian); Premiul al II-lea – dr.ing. Igor Roman  (coordonator prof.dr.ing. Iulian Bîrsan) iar Premiul al III-lea – dr.ing. Iulia Graur (coordonator prof.dr.ing. Iulian Bîrsan). Acestora li se mai adaugă alți trei doctoranzi ai Școlii Doctorale de Inginerie din cadrul UDJG: dr.ing. Cătălin Pîrvu (coordonator prof.dr.ing. Lorena Deleanu), dr.ing. Vasile Bria și dr.Victor Ungureanu (coordonator prof.dr.ing. Iulian Bîrsan).

Este pentru prima oară când toate premiile au ajuns la Galați. La edițiile precedente s-a acordat o mențiune pentru dr.ing. Mihail Boțan (coordonator prof.dr.ing. Lorena Deleanu), în 2014 și, respectiv, Premiul al II-lea dr.ing. Florin Onea (coordonator prof.dr.ing. Eugen Rusu), în 2015.
 
Alți doi tineri care au participat anul trecut cu lucrările de disertație sunt acum doctoranzi ai Școlii Doctorale de Inginerie gălățene – drd.ing. George Cătălin Cristea și drd.ing. Cosmin Dima.  Încă de la prima ediție, în 2013, concursul a fost promovat în rândul tinerilor studenți și doctoranzi de la UDJG de către doamna prof.dr.ing. Lorena Deleanu, de la Departamentul de Inginerie Mecanică.

Dintre tinerii gălățeni care au participat la concurs în cele trei ediții, mulți sunt angajați în posturi în domeniul studiilor pe care le-au absolvit: Zinaida Doni și Victor Ungureanu lucrează la Renault Technologie Roumanie, Mihail Boțan și Cătălin Pîrvu sunt cercetători la INCAS București, Iulia Graur și Vasile Bria sunt șefi de lucrări la UDJG, Oancea Laurențiu și Sorin Petrea (coordonator licență conf.dr.ing. Nicoleta Tălmaciu) sunt ingineri la Arcelor Mittal, iar Alexandru Hamza (coordonator licență ș.l.dr.ing. Valentin Mereuță)  este la  Autoworld  - reprezentanța Volkswagen.

Aceste rezultate sunt dovada faptului că școala doctorală gălățeană are atât profesori cât și doctoranzi valoroși, la toate cele trei ediții de până acum premiile obținute confirmând acest lucru. Având în vedere pozițiile în care au ajuns mulți dintre participanții la acest concurs putem concluziona că ingineria începe să fie din nou apreciată, în rândul firmelor și al instituțiilor de cercetare renumite din țară.
 
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email