UGAL

La mijlocul lunii noiembrie (14-15 noiembrie) va avea loc conferința de închidere a proiectului „Soluții digitale inteligente pentru cercetarea și diseminarea literaturii române vechi și premoderne” (INTELLIV), PN-III-P4-PCE-2021-0300 – beneficiar Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, Academia Română, în parteneriat cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

Echipa de cercetători a proiectului include, în baza Acordului interinstituțional de cercetare dintre Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, Academia Română, și două cadre didactice ale UDJG – Facultatea de Litere, respectiv prof. univ. dr. Simona Antofi și prof. univ. dr. habil. Nicoleta Ifrim.

Așa cum rezultă din anunțul care poate fi văzut AICI, „conferința își propune să prezinte rezultatele proiectului, dar și să creeze un spațiu de dialog academic pe teme care au legătură cu perioada veche și premodernă a literaturii române, din perspective cât mai actuale”.

Dezbaterile vor avea în vedere „mecanismele de adaptare la soluții digitale inteligente a istoriei și lexicografiei literare românești (epoca veche și premodernă) prin evidențierea elementelor de noutate ce permit racordarea lor la cadrul actual al cercetării europene de profil. Se are în vedere și digitizarea ca metodă de prezervare a textelor vechi și premoderne care marchează specificitatea culturii românești, proiectând-o în context european. Totodată, se va identifica problematica ridicată de afirmarea punctelor nodale ale unei hărți culturale și de sistematizarea de tip cartografic interactiv a informațiilor cu privire la răspândirea vechilor scrieri românești în colecții și biblioteci din țară și din străinătate”.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email