UGAL

Data de 3 iunie 2024 este prima zi de implementare pentru proiectul: „Innovative sediment management framework for a SUstainNable DANube black SEa system” (SUNDANSE), finanțat prin programul Horizon Europe. Proiectul a fost depus în cadrul apelului HORIZON-MISS-2023-OCEAN-01, subiectul HORIZON-MISS-2023-OCEAN-01-02: Danube river basin lighthouse – Demonstration of effective and sustainable management of sediments in the Danube river-Black sea system, și este clasificat ca Innovation Action (IA).

Contractul de finanțare a fost semnat în data de 16 mai 2024, iar suma aferentă prefinanțării se află deja în conturile Universității.

Proiectul este o premieră din mai multe puncte de vedere:

  • Este pentru prima oară când Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este coordonator într-un proiect HORIZON.
  • Este proiectul cu cel mai mare buget coordonat de o universitate din România (Valoarea totală a proiectului este de 9.011.741,88 € iar bugetul alocat UDJG este de 2.415.750,00 €).
  • Este pentru prima dată când un proiect de o asemenea anvergură are ca arie principală de acoperire Dunărea și pentru prima dată când se studiază interacțiunea dintre transportul naval pe Dunăre și dinamica sedimentelor de care depind multe activități: alimentare cu apă, transport naval, răcire Centrala de la Cernavodă etc.

Pentru Universitatea noastră este o importantă responsabilitate, dar și o recunoaștere a valorii cercetării de la Dunărea de Jos.

Echipa care a promovat proiectul a fost alcătuită din: conf. dr. ing. Săndița Păcuraru, conf dr. Mihaela Timofti, prof. dr. Nicoleta Bărbuță-Mișu și a fost coordonată de prof. dr. ing Puiu-Lucian Georgescu. La această echipă se adaugă 14 cercetători din Universitate care au fost nominalizați sau urmează să fie nominalizați pe baza competențelor și experienței științifice.

Proiectul SUNDANSE, coordonat de UDJG, implică colaborarea a 20 de parteneri din 10 țări: România (6 parteneri), Franța (1 partener), Israel (1 partener), Serbia (3 parteneri), Estonia (1 partener), Belgia (2 parteneri), Ucraina (2 parteneri), Austria (2 parteneri), Irlanda (1 partener) și Bulgaria (1 partener). Din totalul de 10 țări, 7 sunt membre ale Uniunii Europene (România, Franța, Estonia, Belgia, Austria, Irlanda, Bulgaria), iar 3 sunt din afara UE (Israel, Serbia, Ucraina).

De la lansarea apelurilor HORIZON Europe în 2021, în România au fost câștigate aproximativ 790 de astfel de proiecte, dintre care doar 45 sunt sub coordonare românească. Dintre acestea, doar 17 sunt sub coordonarea unei universități. Astfel, UDJG se alătură celor aproximativ 2% de universități românești care coordonează proiecte HORIZON Europe.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email