UGAL

Ziua Națională a Lecturii este marcată, începând din anul 2022, la data de 15 februarie. Data a fost aleasă deoarece reprezintă ziua de naştere a două mari personalităţi ale României: Titu Maiorescu şi Spiru Haret. La 14 iunie 2021, Senatul a adoptat, în unanimitate, o propunere legislativă prin care se instituie Ziua Naţională a Lecturii pe data de 15 februarie. For decizional, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege la 21 decembrie 2021, iar pe 14 ianuarie 2022 a fost promulgată de către preşedinte ţării.

Potrivit statisticilor realizate la nivel naţional şi european, românii, în special copiii şi tinerii, „citesc foarte puţin": „68,5% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an; 20% dintre români citesc o dată pe lună şi 8% citesc zilnic; 38,7% dintre persoanele de 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc, 40% este rata analfabetismului funcţional în România şi aproape 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de Bacalaureat şi au dificultăţi la Evaluările naţionale", se arată pe www.cdep.ro.

Tocmai de aceea, Asociația Editorilor din România (AER) a inițiat anul acesta, sub forma unei petiții online, un „Pact pentru Lectură”, o acțiune care are drept scop să contribuie la combaterea analfabetismului funcțional și să „reașeze cititul printre prioritățile românilor”. Conform acestei petiții „lectura reprezintă fundamentul educației, în orice domeniu, asigură accesul la informație și consolidează gândirea.” Inițiativa propune câteva măsuri din partea editorilor, care au drept scop relansarea lecturii: saloane de carte, o campanie națională de promovare a cititului, susținută de stat; respectarea legii bibliotecilor și înnoirea anuală a stocului de carte; reluarea programului de 100 de euro acordați anual profesorilor pentru achiziționarea de cărți și extinderea acestui program și la alte categorii sociale: elevi, studenți, medici etc.; susținerea livrărilor de carte prin poștă/curier prin compensarea cu 50% a costurilor, conform legii culturii scrise.

Pactul pentru Lectură a fost semnat de președintele AER Grigore Arsene, de președintele fondator al Humanitas, Gabriel Liiceanu, directorul general Polirom Silviu Lupescu, directorul editurii Vremea Silvia Colfescu, directorul grupului ART Dan Iacob și de Lidia Bodea și Dan Croitoru în calitate de membri ai Consiliului Director AER.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email