UGAL

Facultatea de Arte din cadrul Universității „Dunărea de Jos" din Galați vă invită vineri, 17 februarie 2023, ora 17:30 la Galeria Serfioti a Librăriei Alexandria (str. Domnească 52), unde va avea loc vernisajul expoziției de artă vizuală „Mărturii". Expoziția va fi deschisă până pe 24 februarie.

Dezvoltat în atelierele Facultății de Arte din Strada Traian 393, proiectul „Mărturii” are drept catalizator sensibilitatea artistică vibrantă și specificitatea universului ideatic care alimentează procesul creativ al fiecărui masterand în parte. De la caroserii auto la deșeuri electronice sau materiale de construcție, elementele constitutive ale lucrărilor ce alcătuiesc corpusul vizual al expoziției sunt exploatate atât din punct de vedere formal, cât și conceptual, și impun desprinderea discursului vizual de practicile artistice convenționale.

Astfel, demersul expozițional constituie o abordare multimedială puternic ancorată în contemporaneitate, ce reprezintă, în sine, o mărturie vizuală: este o declarație amprentată de identitatea creatoare a fiecărui artist, cercetată și proiectată în mediul intim al atelierului, decantată în tihnă, observată și, în fine, prezentată cu solemnitate privirii publicului, pentru a fi receptată într-un spațiu expozițional deschis dialogului. Este o invitație remarcabilă care înțelege și propune obiectul de artă drept singura atestare a actului de creație.

Totuși, veridicitatea acestei mărturii este chestionabilă, căci ea este rezultatul exclusiv al plăsmurii minții creatorului, a intenției și travaliului artistic, așadar este profund subiectivă și are un caracter fictiv. Asumarea acestei direcții creează posibilitatea interpretării demersului artistic și a obiectului de artă dintr-o nouă perspectivă. Interogația se dezvoltă plurivalent sub curiozitatea privitorului: societatea de consum este radiografiată prin aceste piese considerate bunuri uzuale sau deșeuri care, regândite și purtând intervenții artistice accidentale ori deliberate, ansamblate într-o anumita manieră, valorificate în spațiul galeriei, devin purtătoare de semnificații și se transformă în obiecte estetice. Pot sta ele sub cupola Artei? Ce anume legitimează acest statut? Ecouri ale artei conceptuale și ale ready-made-ului se resimt cu această ocazie asupra scenei artistice gălățene: masteranzii cercetează noi căi semantice și experimentează cu tehnici și procedee de actualitate.

Recontextualizând și intervenind asupra unor obiecte comune, adesea reciclate, artiștii nu lucrează doar cu materia, în spiritul ideii de sustenabilitate, ci ei explorează și înaintează către spațiul public, într-un gest confesional, idei care îi interesează în mod direct. Congruența interioară a fiecărei lucrări, dar și a proiectului în sine, are puterea, pe de o parte, de a genera procese de reflecție lăuntrică și pe de altă parte, de a crea un spațiu favorabil dezbaterii și schimbului de idei. Acest fapt se datorează preocupărilor acestor artiști emergenți al căror discurs acoperă o paletă largă de teme relevante, chiar arzătoare pentru societatea contemporană, precum discriminarea, identitatea patrimonială, diversitatea și valoarea comunității etc. Expoziția dorește ca privitorul să devină partener în acest exercițiu al dezvoltării sensibilității artistice și a gândirii asociative. Probleme precum ecologia, justiția socială, democrația, diversitatea culturală se lovesc zilnic în societatea actuală, făcându-ne pe toți martorii unei lumi din ce în ce mai prezente civic. Este momentul să acționăm. Masteranzii ale căror lucrări sunt expuse în cadrul acestui proiect sunt: Eleonora Dumitrof, Erika Guadagnin, Valentin Hriscu, Camelia Ion, Gabriel Moldoveanu, Cornelia Oancea, Xenia Paraschiv Botea, Ștefan Popescu, Horia Suceveanu, Andreea Gabriela Tudor și Maricel Blaga.

Organizator: Conf. Univ. Dr. Liviu Nedelcu

Echipă curatorială: Erika Guadagnin Andreea Gabriela Tudor

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email