UGAL

13 februarie - Ziua mondială a radioului (World Radio Day) – a fost proclamată în anul 2011 de către statele membre ale UNESCO, pentru a marca prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în anul 1946. „Radioul și pacea” este tema celei de-a XII-a ediții a Zilei Mondiale a Radioului din anul 2023, sub motto-ul „…de vreme ce războaiele încep în mintea oamenilor, în mintea oamenilor trebuie să fie construite barierele păcii”.

Motivația alegerii temei? Posturile de radio modelează opinia publică, moderează conflicte, previne escaladarea acestora, ajută la reconciliere și reconstrucție. Reportajele independente oferă fundația pentru o democrație durabilă și o bună guvernare, intermediază dialogul între diferitele grupuri din societate. De Ziua Mondială a Radioului 2023, UNESCO evidențiază radioul independent ca un pilon pentru prevenirea conflictelor și consolidarea păcii.

Radioul rămâne, la nivel global, cel mai accesat mijloc de informare, potrivit ONU. Totodată, reprezintă un mijloc ieftin şi potrivit pentru a ajunge la comunităţile îndepărtate şi la persoanele vulnerabile, oferind o platformă de dezbatere publică, indiferent de nivelul educaţional al ascultătorilor. Nu în ultimul rând, acesta joacă un rol crucial în comunicarea de urgenţă şi în cazurile de salvare.

Scurt istoric al radioului

Primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio, la 23 decembrie 1900, a fost canadianul Reginald Fessenden. Paternitatea radioului a fost disputată de Nikola Tesla și Guglielmo Marconi.  În 12 decembrie 1901, Guglielmo Marconi a reuşit să transmită un mesaj radio peste Oceanul Atlantic, din Wexford (Anglia) până în Newfoundland (acum în Canada). Însă acelaşi Marconi a cunoscut adevărata glorie în ziua de 18 ianuarie 1903, când a pus aparatul său la dispoziţia preşedintelui Statelor Unite, Theodore Roosvelt, pentru ca acesta să transmită un mesaj de felicitare regelui Eduard al VII-lea al Angliei.

Dragomir Hurmuzescu este părintele radioului românesc și inventatorul mai multor aparate care au fost folosite de mari oameni de știință. În anul 1908, radiofonia românească face primii paşi prin instalarea unui post de radiotelegrafie la Constanţa, aparţinând Serviciului Maritim Român, iar în anul 1909, marina militară a instalat trei posturi la Călăraşi, Giurgiu şi Cernavodă. Prima emisiune experimentală de radiodifuziune din România a avut loc în anul 1921 între postul de radiotelegrafie de la Herăstrău şi Şcoala Politehnică din Bucureşti, şi tot în acelaşi an, din iniţiativa Guvernului de la acea vreme, s-a înfiinţat o reţea de posturi radiotelegrafice care acoperea întreg teritoriul ţării.

(Mai multe detalii disponibile aici: https://www.rador.ro/2023/02/13/documentar-ziua-mondiala-a-radioului-13-februarie-locul-si-rolul-radiodifuziunii-publice-in-istoria-romaniei-7/)

Facultatea de Litere din cadrul UDJG, prin specializarea Jurnalism, oferă studenților o pregătire teoretică temeinică în ceea ce privește genurile radioului și tehnicile de producție în radio.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email