UGAL

Echipele care au participat anul acesta la ediția a III-a a Târgului de Invenții și Inovații din domeniul alimentar, INOVALIMENT, ce a avut ca temă principală ”Soluții inovatoare la provocarea mondială de transformare a sistemului alimentar”, s-au întors acasă cu patru premii.

Astfel, Marele Premiu pentru INOVAȚIE a fost acordat pentru valorificarea integrată a fructelor de măceș în produse alimentare și bioingrediente cu funcționalitate demonstrată. Cercetătorii de la Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați au pregătit un jeleu de măceșe (cu zahăr natural, cu înlocuitor, fără zahăr și cu diferite procente de zahăr rafinat), un suc de măceșe cu pulpă, în diferite combinații cu suc de mere - băutură pentru copii - și un supliment alimentar din pulpă de măceșe, inoculat cu o bacterie probiotică. Lucrarea de disertație, în baza căreia s-au obținut cele trei produse din fructul de măceș aparține masterandei Adina Teodorescu. “Acest fruct are o compoziție absolut remarcabilă, are de toate, de la vitamina C, compuși de culoare, uleiuri, vitamine, polifenoli. Ideea de a prelucra fructul de măceș a venit din necesitatea de a găsi surse alternative de hrană din flora spontană a României”, a explicat prof. univ. dr. Nicoleta Stănciuc, FSIA Galați.

La Categoria ALIMENTELE VIITORULUI, primul loc pe podium a fost ocupat de produsul obținut de lect. dr. Oana Nistor din cadrul FSIA: un jeleu din suc de struguri din soiul Băbească Neagră. “Am lucrat cu un soi autohton, extrem de răspândit, ce datează de pe vremea geto-dacilor, cunoscut pentru prezența componentelor bioactive, foarte importante pentru sănătate: antocianii. În plus, acest soi conține o cantitate foarte mare de zaharuri, produsul nostru nu are adăugat zahăr rafinat”, a precizat lect. dr. Oana Nistor.

La Categoria BIOTEHNOLOGII, Premiul I a ajuns la studenta Marina Pihurov, pentru un ingredient unic tribiotic obținut prin co-fermentare cu consorții de microorganisme din culturi artizanale, care acum este testat pe furajele pentru pești, dar pe viitor ar putea intra în compoziția unor alimente, iar la Categoria TEHNOLOGII ALIMENTARE, Premiul II a revenit studentei Daniela Serea, pentru Berea cu adaos de extract din pielița strugurilor roșii. “Caracteristicile senzoriale ale berii obținute în stația pilot de la FSIA sunt compatibile cu extractul antocianic din pielița strugurilor roșii. Am dorit obținerea unui produs colorat natural, cu efecte antioxidante benefice pentru organism”, a declarat Daniela Serea.

„Toate aceste soluții sunt în curs de brevetare, ele propun tehnologii simple, care pot fi puse cu ușurință în practică, așa că noi le dorim pe piață, în beneficiul consumatorilor, în cel mai scurt timp”, a declarat prof. univ. dr. Nicoleta Stănciuc, FSIA Galați.

Târgul INOVALIMENT se adresează tuturor cercetătorilor și specialiștilor din industria alimentară, din țară și străinătate. Evenimentul a avut loc în perioada 21-25 noiembrie  și a fost organizat de Fundația “Dan Voiculescu” pentru Dezvoltarea României, în parteneriat cu FSIA Galați, Facultatea de Stiința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj și Forumul Inventatorilor Români.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email