UGAL

Peste 80 de studenți de la filologie (anul II), elevi de clasa a VIII-a, dar și liceeni au participat  săptămâna trecută, la Facultatea de Litere, din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, la o prelegere academică ce a avut drept scop cunoaşterea şi promovarea operelor scriitorilor români născuți la malul Dunării. Elevii provin de la Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Galați, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și Colegiul Național „Al.I.Cuza”.

Inițiativa face parte dintr-o serie de evenimente culturale, inițiate de Facultatea de Litere, prin Departamentul de literatură, lingvistică și jurnalism, și coordonate de prof. univ. dr. Antofi Simona și prof. univ. dr. Ifrim Nicoleta. Ideea aparține prof. dr. Loredana Buzoianu, iar printe colaboratori se numără: prof. Gabriela Oancea, prof. Aurelian Alexe, prof. Lucian Ioniță, laborant Elena Pruteanu.

„Ne-am dorit să subliniem valoarea și importanța cunoașterii scriitorilor români care și-au legat cumva destinul de Dunăre: Virgil Tănase, Panait Istrati, Ștefan Bănulescu, Șerban Cioculescu, Ion Minulescu, Nina Cassian, Hortensia Papadat Bengescu, Ion Vinea, Tudor Vianu, Jean Bart, Mioara Avram, Traian Coșovei, Zaharia Stancu, Miron Radu Paraschivescu, Dimitrie Stelaru. Elevii și studenții noștri trebuie să cunoască valorile morale și culturale promovate în operele celor născuți/ crescuți pe meleaguri gălățene”, a explicat prof. univ. dr. Ifrim Nicoleta.

În plus, prof. Loredana Buzoianu, în calitate de asistent univ. dr., a realizat o activitate vizând domeniul lingvistic, în care a valorificat relația dintre normă, abatere și uz în diferite situații de comunicare, a explicat unele capcane gramaticale din perspectiva gramaticii tradiționale și a gramaticii moderne. Studenții, elevii de liceu și elevii de gimnaziu au format echipe mixte, având două direcții de interes: tradiție și inovație (a limbii române).

După o prezentare a facultății și a programelor de studii, a departamentelor și a Școlii Doctorale de Științe Socio-Umane, participanții la eveniment au vizitat Campusul Științei.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email