UGAL

Cea de-a doua vizită de studiu din cadrul proiectului „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; raionul Reni, Ucraina și județul Galați, România)” s-a desfășurat în perioada 20-22 octombrie 2022, în județul Galați.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, prestatorii de servicii turistice din cele trei regiuni transfrontaliere, dar și staff-ul proiectului: dl Liubomir Chiriac, manager de proiect, director executiv, IDIS ”Viitorul”, dl. Conf. univ. dr. ing. Cristian Munteniță, coordonator de proiect, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, România; dna Galina Abramova, coordonatoare de proiect, Comunitatea teritorială Reni, Ucraina, dl Rența Sergiu, coordonator de proiect Consiliul Raional Cahul.

Vizita a început la Pensiunea Pescarul, Comuna Tulucești, Județul Galați unde domnul primar Petrică Bratu ne-a prezentat o investiție realizată din fonduri europene nerambursabile.

Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Bujoru din Târgu Bujor a fost următorul punct de pe agenda evenimentului, stațiunea  administrează 700,26 ha și este una dintre unităţile de cercetare științifică din domeniul viticulturii și vinificației care îmbină armonios aspecte legate de munca de cercetare cu cele de implementare în sectorul de dezvoltare.

Următoarea oprire a fost cea de la Casa Rurală Ion Avram Dunăreanu Comuna Suhurlui. Persoanalitate marcantă în domeniul literar și artistic, Ion Avram Dunăreanu, în deplasările prin țară a strâns materiale care reprezentative pentru cultura tradițional românească și în 1997 a deschis muzeul, iar zece ani mai târziu a hotărât donarea casei și a obiectelor către Muzeul de Istorie din Galați.

Casa Memorială Costache Negri Comuna Costache Negri a fost obiectivul care a încheiat prima zi a vizitei de studiu în județul Galați. Muzeul s-a inaugurat în anul 1968, cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la Revoluția din 1848 şi a fost, de-a lungul anilor, reorganizat tematic în concordanţă cu evoluţia principiilor muzeotehnicii,  iar cadrul expozițional actual al Casei memoriale Costache Negri sugerează secvențe din viața cotidiană patriarhală trăită de oameni - artizani şi martori ai unor momente importante din istoria națională.

Cea de-a doua zi a debutat cu vizita Sinagoga, numita si Templul Meseriașilor din Galați sau Templul Societății meseriașilor israeliți, obiectiv deschis oficial publicului larg în anul 1896. Domnul profesor Cătălin Negoiță ne-a vorbit atât despre sinagogă și despre caracteristicile religiei mozaice, cât și despre comunitatea evreilor din Galați și rolul acesteia la dezvoltarea orașului de la Dunăre.

Casa Memorială Hortensia Papadat Bengescu de la Ivești  a fost inaugurată casa memorială în anul 2009 și este locul unde pot fi văzute obiecte și materiale documentare care au aparținut Hortensiei Papadat Bengescu, o importantă prozatoare, romancieră și nuvelistă din perioada interbelică.

Vizita în aria protejată - Dunele de nisip de la Hanu Conachi a fost momentul oportun de colectare de fotografii pentru concursul de fotografie „Well with Nature in Galați”. Aria protejată reprezintă o zonă naturală cu dune nisipoase fluvatile, păduri de foioase, pajiști și terenuri arabile cultivate) încadrată în bioregiunea stepică aflată la contactul dintre Câmpia Tecuciului și Câmpia Siretului Inferior.

Muzeul de Istorie Teodor Cincu Tecuci deține o colecție impresionantă de numismatică, istorie, artă, etnografie și tehnică, iar edificiul în care funcţionează a fost inclus în lista monumentelor istorice, categoria A, fiind construit în mai multe etape începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea. Primar al orașului Tecuci, deputat în Parlamentul României, Teodor Cincu face parte alături de bunicul şi tatăl său, Tudoran, respectiv Anton Cincu, din „familia” donatorilor orașului Tecuci.

Ziua s-a încheiat cu vizita la Mănăstirea Sfânta Treime, Comuna Buciumeni,  un punct de pelerinaj pentru credincioși în toate perioadele anului care a fost sfințită de Episcopul Sava al Romanului, la 1718. Mănăstirea Buciumeni este renumită pentru tradițiile sihăstrești ale acestor locuri şi cadrul natural deosebit.

În cea de-a treia zi participanții au vizitat Muzeul de Istorie Paul Păltănea, Galați și Biserica Lipovenească Sfântul Nicolae, Galați.

Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; raionul Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB-817 și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Pentru a afla alte detalii legate de proiect, ne puteți contacta la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email