UGAL

Sărbătorită pe aproape tot globul la 30 iulie, Ziua Internațională a Prieteniei a fost proclamată în 2011 de Adunarea Generală a ONU, în ideea că prietenia dintre popoare, țări, culturi și indivizi poate inspira eforturile de pace și poate construi punți între comunități.

Prima Zi Mondială a Prieteniei a fost celebrată pe 30 iulie 1958, în statul nord-american Paraguay, de către o organizație civilă internațională numită Cruciada Prieteniei Mondiale. Fondatorul acesteia, dr. Ramón Artemio Bracho, își dorea recunoașterea prieteniei ca un sentiment nobil și valoros.

Ziua internaţională a prieteniei este strâns legată de promovarea de către ONU a culturii păcii, definită, prin Rezoluţia A/RES/52/13, ca fiind un set de valori, atitudini şi comportamente care resping violenţa şi previn conflictele prin abordarea cauzelor lor profunde, potrivit site-ului un.org.

Pentru a marca Ziua Internațională a Prieteniei, ONU încurajează guvernele, organizațiile internaționale și grupurile societății civile să organizeze evenimente, activități și inițiative care să contribuie la eforturile comunității internaționale pentru promovarea dialogului, a înțelegerii reciproce și a reconcilierii.

La nivel global, prin cultivarea prieteniei și dezvoltarea de legături puternice de încredere putem contribui la schimbările fundamentale care sunt necesare în lume, putem evita chiar conflictele armate. La nivel individual, medicii spun că prietenii sunt foarte importanți în toate etapele vieții, atât pentru sănătatea noastră fizică, cât și psihică. A învăța să ne gândim la alți oameni ne ajută să avem o viață armonioasă.

Ziua Prieteniei este sărbătorită și în Argentina și Brazilia, dar pe data de 20 iulie, în timp ce în Finlanda și Estonia, ziua prieteniei coincide cu Ziua Îndrăgostiților, pe 14 februarie.

Pe 8 iunie, se celebrează, la nivel global, Ziua Internațională a Prietenilor Buni.

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email