UGAL

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este marcată în fiecare an la 28 iulie, în semn de omagiu pentru dr. Samuel Baruch Blumberg, cel care a identificat Ag HBs, markerul cel mai important al infecţiei cu VHB-a şi a primit Premiul Nobel pentru Medicină. Data reprezintă un bun prilej pentru a aborda problemele ce țin de hepatitele virale, într-un dialog constructiv cu societatea civilă, mass-media, și autoritățile, stimulând astfel toate acțiunile necesare pentru eliminarea hepatitelor virale până în anul 2030.

Eforturile globale se îndreaptă spre eliminarea infecţiilor cronice determinate de virusurile B, C şi D, care sunt responsabile de 95% dintre decesele determinate de hepatite.

Se estimează că aproximativ 4,5 milioane de decese premature ar putea fi prevenite în țările cu venituri mici și medii până în 2030, prin vaccinare, testare și diagnosticare, tratament antiviral, informare și conștientizare.

Pe 26 iulie, Facultatea de Medicină şi Farmacie din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi, ȋn colaborare cu Spitalul Clinic de Boli infecțioase” Sf. Cuv. Parascheva” din Galați şi  Colegiul Medicilor Galaţi, a marcat Ziua Mondială a Hepatitei printr-o conferința, la care au luat parte medici de familie, medici infecționişti, pediatri şi internişti precum şi medici rezidenți din cele patru specialități. Lectorii au fost cadre didactice universitare de la Facultatea de Medicină şi Farmacie Galați dar şi de la Universitatea “Carol Davila” Bucureşti. Tema evenimentului din acest an a fost „Hepatita nu poate aștepta”, cu accent pe prevenirea HVB în rândul gravidelor și al nou-născuților.

În România, Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei se celebrează din 2011.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email