UGAL

În perioada 20-23 iulie 2022, în raionul Cahul, satele Văleni și Slobozia Mare, Republica Moldova a avut loc prima vizită de studiu din cadrul proiectului „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; raionul Reni, Ucraina și județul Galați, România)”.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, prestatorii de servicii turistice din cele trei regiuni transfrontaliere, dar și staff-ul proiectului: dl Liubomir Chiriac, manager de proiect, director executiv, IDIS „Viitorul”, dl. Conf. univ. dr. ing. Cristian Munteniță, coordonator de proiect, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, România; dna Liliana Ivanova, coordonatoare de proiect, Comunitatea teritorială Reni, Ucraina, dl Nicon Pîslari, coordonator de proiect Consiliul Raional Cahul.

Vizita a început la Rezervația științifică „Prutul de Jos”, arie inclusă în Lista Zonelor Umede de importanţă internaţională Ramsar încă din anul 1991. Zona este unică prin cele 155 de specii de păsări  care vieţuiesc în rezervație și cele 193 de specii de plante, unele dintre acestea fiind specii vulnerabile, pe cale de dispariție și care sunt incluse în  Cartea Roșie. Din totalul de 1691 ha cât cuprinde rezervația, aproximativ ⅓ din suprafața acesteia este ocupată de apele lacului Beleu, unul din cele mai mari lacuri naturale din Republica Moldova.

Atelierul Gastronomic „LaTanti Mașa”, din satul Slobozia Mare a fost momentul în care s-au degustat dulcețuri și socată, dar mai important este faptul că participanții au asistat la Master-class „Cuscuți”. Următoarea oprire a fost cea de la atelierul meșterului popular Dumitru Zaporojan, din satul Slobozia Mare, care se ocupă cu prelucrarea pieilor de oi.

Cea de-a doua zi a debutat cu vizita la Pensiunea „La gura cuptorului”, s. Văleni unde s-a desfășurat Master-class (colăcei, bărnacei). Cu ocazia vizitei la Muzeul Pâinii s-a prezentat ritualul de pregătire al pâinii, s-au servit participanții cu cozonac, ceai de melisă și mentă rece, miere de albine. Drumeția pe traseul „Calea lui Petru Rareș” a fost momentul oportun de colectare de fotografii pentru concursul de fotografie „Well with Nature in Cahul”.

Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Văleni a fost locul în care s-a desfășurat master-classul de prelucrare a firului de lână. Ziua s-a încheiat cu vizitarea vinăriei Corbu, satul Văleni - „Vin cu o PoVeste” – vinărie de familie, având o producție de 5-10 tone de vin pe an, îmbuteliind între 10.000 și 15.000 de sticle în fiecare an.

În cea de-a treia zi participanții au mers la  Atelierul de creație Elizaveta Dorin, unde se confecționează articole tradiționale (ii cusute manual, obiecte din paie și fibre vegetale). Ultimul obiectiv al vizitei fiind castelul ”Crăițele Prutului”, satul Colibași.

Acest comunicat de presă a fost produs cu ajutorul financiar al Uniunii Europene. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului „Dezvoltarea și promovarea turismului verde în sectorul dunărean al bazinului Mării Negre (raionul Cahul, Republica Moldova; raionul Reni, Ucraina și județul Galați, România)”, BSB-817 și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uniunii Europene.

Pentru a afla alte detalii legate de proiect, ne puteți contacta la adresa de email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email