UGAL

Radu Beșchia
Pe 3 august 2015 o veste tristă a îndurerat comunitatea academică de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Profesorul universitar dr. ing. Radu Beșchia, primul Decan al Facultăţii de Mecanică (21.09.1953 – 31.08.1955), membru marcant al corpului didactic, a plecat în lumea celor drepţi cu discreţie şi demnitate.

Ingineria gălăţeană a pierdut un specialist de mare valoare, dascăl cu vocaţie, coleg de nădejde, un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, un mentor subtil, cu o rară capacitate de a stimula, motiva şi îndruma, un prieten altruist şi un sprijin necondiţionat, la nevoie.
 
Domnul Profesor a plecat, luând cu sine şi bunătatea, blândețea sa şi dragostea de oameni, puterea de a face bine şi lumina veselă cu care ne învăluia pe toţi.
 
Toată activitatea sa, pe care o sintetizăm mai jos, impresionantă şi complexă, descrie doar o mică parte din ceea ce a fost DOMNUL PROFESOR.
 
Domnul profesor Radu Beșchia s-a născut în anul 1926, în oraşul Brăila, unde a urmat studiile primare şi liceale şi, ulterior, a absolvit Facultatea Electro-mecanică, secţia Mecanică, la Institutul Politehnic Bucureşti, în anul universitar 1949/50. După absolvirea facultăţii, a lucrat în Bucureşti la un Institut de proiectări de specialitate şi apoi în producţie la uzina de utilaj greu „Progresul” din Brăila, în acelaşi timp fiind şi asistent, în cumul, la Institutul Mecano-Naval din Galaţi, proaspăt înfiinţat.
 
Profesorul Radu Beșchia a fost printre cei care au întemeiat institutul universitar în oraşul de la Dunăre, acţionând în calitate de conferenţiar şi apoi ca profesor titular, până la încetarea activităţii timp de 47 ani. În acest interval de timp a deţinut diverse funcţii de conducere, ca director adjunct al Institutului, echivalent astăzi ca prorector, Şef de catedră şi Decan în două legislative, ultima, odată cu crearea Universităţii “Dunărea de Jos”. A susţinut doctoratul la Institutul Politehnic Iaşi şi a obţinut titlul de doctor inginer în 1976.
 
Activitatea didactică şi ştiinţifică a desfăşurat-o în cadrul a trei facultăţi: Construcţii navale, Exploatarea navelor şi porturilor şi Industrii alimentare, unde am predat o serie de discipline Organe de maşini, Teoria mecanismelor, Mecanică, Rezistenţă şi Organe de maşini, Elemente de inginerie mecanică, Utilaj în industria morăritului. A elaborat opt manuale didactice (cursuri, îndrumare de seminar şi de proiectare), editate pe plan local şi în Editura Tehnică de stat, iar ca activitate de cercetare ştiinţifică a scris un număr de 121 articole tehnico-ştiinţifice, publicate în anale şi reviste de specialitate din ţară şi din străinătate.
 
Cu spiritul său creativ şi capacitatea mare de muncă a reuşit să aducă o reală contribuţie la dezvoltarea învăţământului tehnic de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi.
 
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 
Colectivul Facultății de Inginerie din cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați
Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email