UGAL

O echipă a Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Galați, în parteneriat cu Facultatea de Inginerie din cadrul U.D.J.G., Departamentul Ingineria Materialelor și a Mediului, a demarat un nou proiect PULCHRA, de data aceasta legat de reciclarea deșeurilor. Tema de cercetare pe 2021 este: „De la eliminarea deșeurilor, la utilizarea eficientă a resurselor. Economia circulară la scara urbană” și a adus echipei de proiect a Colegiului Economic „Virgil Madgearu” Galați o nouă provocare, prin implicarea în activitățile de colectare selectivă a deșeurilor, utilizarea lor ca resursă comunitară și activitatea de cercetare, pentru a identifica noi metode sustenabile de reciclare. 

10 elevi implicați, împreună cu profesorii coordonatori, au demarat, în luna decembrie, o activitate de cercetare, care a avut loc la Facultatea de Inginerie, Departamentul Ingineria Materialelor și a Mediului. Practic, elevii participanți au colectat diverse deșeuri vegetale, le-au cântarit în laborator și le-au uscat prin două metode: uscarea la etuvă și uscarea naturală, determinând la final procentul de umiditate al materialului biologic colectat. Următoarea etapă a procesului de cercetare a constat în mărunțirea deșeurilor vegetale și pregătirea solului prelevat care urmează a fi însămânțat cu grâu. S-a dorit astfel să se stabilească utilitatea deșeurilor vegetale în procesul de germinare și dezvoltare al plantelor. “Toată activitatea de cercetare va avea loc la Facultatea de Inginerie, sub supravegherea unei echipe de patru specialiști, condusă de prof. dr. ing. Daniela Buruiană, coordonatorul Laboratorului de Monitorizare factori de mediu. Elevii vor veni pe tot parcursul anului 2022 în laborator, vor face măsurători și vor vedea cu ochii lor diverse modalități de valorificare a deșeurilor vegetale și utilitatea lor pentru mediul urban”, a declarat prof. Iulia Hărăbor, de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu.”

Colegiul Economic „Virgil Madgearu” din Galați este membru al rețelei școlare PULCHRA, alcătuită din 50 de școli participante ce provin din 10 țări ale Uniunii Europene (Grecia, Germania, Polonia, Cehia, Italia, Letonia, Suedia, Cipru, Irlanda și România), rețea ce își propune „Dezvoltarea de centre comunitare de învățare urbană și participativă prin cercetare și activare”. Scopul proiectului, care se va desfășura pe o perioadă de opt luni de zile, este acela de a explora conceptul de școală deschisă către comunitate, precum și de a încuraja educația pentru științe.

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email