Pornind de la opinia unanimă și argumentată a istoricilor şi criticilor literari, care afirmă că literatura exilului românesc este parte integrantă a istoriei literaturii române, ne-am propus, prin acest proiect, elaborarea unor studii științifice care să sintetizeze și să analizeze, cu instrumentarul specific studiilor literare, celor exilice și diasporice și imagologiei, activitatea literară a intelectualilor români aflați, la un moment dat, în exil.
În demersul pluridisciplinar inițiat, principalul nostru obiectiv a fost acela de a recupera si valorifica literatura exilului romanesc, apelând la un algoritm de analiză care se fundamentează pe trei componente majore: contextul socio-politic și cultural, dinamica reprezentarilor identitate din diferite tipuri de egografii și mărcile literaturitatii explicite sau, cu un termen utilizat de Eugen Negrici, „imanente”.
Rezultatele științifice obținute de către membrii echipei de proiect însumează:
- 6 articole publicate în reviste academice indexate ERIH PLUS din țară și din străinătate;
- 1 articol în curs de publicare în revista Romance studies, indexată Arts and Humanities Citation Index.
Documentare și participări la workshop-uri desfășurate la:
Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române; Muzeul Cărții și Exilului Românesc din Craiova; Biblioteca Universitară „Ioan Popișteanu”, Universitatea „Ovidius”, Constanța.
Mic dicționar al scriitorilor români din exil: 1945-1989. Perspectivă istorico-literară - în curs de publicare la o editură acreditată A de către CNCS.
Mulțumim conducerii UDJG, în special domnului prof. univ. dr. ing. habil. MARIAN BARBU, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, pentru suportul asigurat desfășurării cercetării noastre, în toate etapele acesteia, domnului prof. univ. dr. LUCIAN CHIȘU, Directorul Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, Academia Română, pentru sfaturile prețioase și pentru cărțile puse cu generozitate la dispoziția echipei de proiect, precum și profesorilor Aliona Grati – Universitatea de Stat, Chișinău, Republica Moldova; Nelu Vicol – Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Chișinău, Republica Moldova; Georgeta Orian – Universitaea „1 Decembrie 1918”, Alba Iulia, pentru întreg sprijinul acordat.
COD PROIECT 2479/31.05.2024
FACULTATEA DE LITERE, DEPARTAMENTUL DE LITERATURĂ, LINGVISTICĂ ȘI JURNALISM
Echipa proiectului: CONF. UNIV. DR. BARNA IULIANA, PROF. UNIV. DR. SIMONA ANTOFI, PROF. UNIV. DR. HABIL. NICOLETA IFRIM, LECT. UNIV. DR. VIORICA ISAIA, LECT. UNIV. DR. MIHAELA RUSU