Cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare ale Europei, construită în cadrul proiectului „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN, 127065”, a acostat astăzi în portul Galați.
„Vorbim despre un proiect unic, atât prin calitatea oamenilor care vor lucra pe navă, cât și a echipamentelor din dotare. Este o navă care va acoperi o gamă largă de cercetări, sub umbrela dezvoltării durabile. Vom face determinarea factorilor de mediu, biodiversitate, calitatea apei, calitatea sedimentelor, activitatea păsărilor și ihtiofauna. De asemenea, cu aparatura din dotare se va scana și parcursul Dunării pentru recomandări în privința lucrărilor viitoare. La mal, vom avea o activitate educațională importantă: tot ce se va face pe navă se va filma și va fi difuzat către publicul larg, dar și către cercetători. În orașele mari care au universități, nava va avea rol de campus mobil”, le-a explicat Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, prof. Dr. Ing. Puiu Lucian Georgescu celor veniți să o aștepte la pontonul din fața Palatului Navigației.
Valoarea navei este de aproximativ 7,5 milioane de euro, iar a echipamentelor de 2 milioane de euro.
Nava REXDAN este partea mobilă a proiectului „Sistem integrat pentru cercetarea și monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea”. Există și o parte fixă, pe strada George Coșbuc, în cadrul unui centru cu 18 laboratoare, în care a fost instalat echipamentul sensibil, care nu putea fi montat pe navă.
Primul voiaj de cercetare va acoperi Dunărea românească și va reuni tineri cercetători de la UDJG și din alte centre universitare din România.