Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 din industria textilă din New York, când femeile au protestat față de condițiile improprii de muncă. În 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, 8 martie fiind aleasă abia în 1913. Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia. Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la data de 8 martie și a adoptat Planul de Acţiune Mondial pentru promovarea femeii.
În 2023, tema pentru această zi, stabilită de ONU, este: "DigitALL: Inovaţie şi tehnologie pentru egalitatea de gen", pentru a celebra femeile care promovează educaţia digitală. Potrivit ONU, cu acest prilej se va explora impactul decalajului digital de gen asupra creşterii inegalităţilor economice şi sociale şi se va evidenţia importanţa protejării drepturilor femeilor şi fetelor în spaţiile digitale. (www.un.org)
Pentru doamnele și domnișoarele din Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și nu numai, prof. univ. dr. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul UDJG a transmis următorul mesaj:
„De când e lumea, Femeia a ținut mereu aprins focul în căminul familial, a păstrat cu sfințenie datinile străbune, a sădit speranță şi noblețe în inimile celor apropiaţi. Femeile sunt stelele care luminează viața noastră și ne umplu de bucurie și speranță. Vă mulțumesc că sunteți mereu acolo pentru noi și că ne faceți viața mai frumoasă. Fie ca pacea şi înțelegerea să domine mereu în familiile Dumneavoastră. La mulți ani!”