Ministrul Fondurilor Europene: Vom avea disponibile 8 miliarde euro pentru educație, cercetare și competitivitate
Conform unui comunicat oficial, Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, a demarat un prim proces de consultare a comunității științifice, de cercetare și dezvoltare, în contextul pregătirii de către MFE a viitoarei perioade de programare, pe parcursul căreia țara noastră va avea o alocare de 30,6 miliarde euro prin Politica de Coeziune.
O primă întâlnire a avut loc miercuri, unde s-au reunit tineri cercetători de top în inteligență artificială, rețele, sisteme de calculatoare și comunicare, blockchain, digitalizare, localizare de mare precizie, tehnologii de recuperare medicală, dar și fondatori de start-ups în tehnologie.
Ministrul Ioan Marcel Boloș a prezentat planul MFE, pe care l-a caracterizat ca fiind flexibil și ajustabil, astfel încât să răspundă ideilor și propunerilor cercetătorilor care doresc să se implice.
„Vom avea disponibile 8 miliarde euro pentru educație, cercetare și competitivitate. Din păcate, capacitatea României de a genera proiecte mari a rămas în urmă. Tocmai de aceea propun două tipuri de abordări: crearea unui institut de cercetare în cadrul căruia să construim proiecte de mare anvergura, concomitent cu asigurarea, la nivel individual, de proiecte solide create de antreprenori. Dorim să integrăm liniile de finanțare dedicate inteligenței artificiale în viitoarele programe operaționale.”
Unii dintre participanții la reuniunea propusă de ministrul Fondurilor Europene au arătat că au accesat și în trecut fonduri europene prin intermediul Programului Operațional Competitivitate (POC), pe când alții au reclamat faptul că modul în care au fost create programele și lipsa flexibilității, dar și limitările excesive i-au descurajat să acceseze fondurile disponibile.
Conform comunicatului oficial, în acest sens, printre principalele recomandări ale participanților s-au numărat angajarea unor evaluatori competenți, care să știe sa intuiască proiectele cu adevărat valoroase și inovatoare și care folosesc și creează idei și tehnologii de vârf, realizarea unui cadru eficient și permisiv și a unui context care permite explorarea de idei îndrăznețe, de mare potențial și câștig, dar care pot avea și un risc mai crescut. Au avertizat că, fiind vorba de industrii cu potențial creativ și de dezvoltare foarte mare, riscurile în cercetare sunt pe măsură.
Ministrul Fondurilor Europene a precizat că o problemă pe care dorește să o rezolve este cea a debirocratizării, de aceea a venit cu ideea unei delimitări a cercetării propriu-zise de activitatea care presupune birocrație.
Comunicatul oficial menționează faptul că dintre cele mai notabile idei care ar putea fi puse în practică cu ajutorul finanțării europene s-au remarcat cele din domeniul medical, din industria spațială, agricultură și protecția mediului, cele legate de tehnologia blockchain și utilizarea datelor pentru crearea unor servicii sau aplicații utile pentru utilizatori.
Sursa: MFE