Proiectul vizează dezvoltarea economică și îmbunătățirea calității vieții oamenilor din cele două instituții de învățământ superior, prin investiții comune în educație, dezvoltare economică, cultură, infrastructură și sănătate, asigurând în același timp siguranța și securitatea cetățenilor din cele două state.
În cadrul proiectului vor fi achiziționate 80 de aparate de tip defibrilator, din care 65 vor fi amplasate la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și 15 la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul. Victimele unui stop cardio-respirator au nevoie de manevre de resuscitare în cel mai scurt timp posibil. Resuscitarea imediată și defibrilarea pot determina o rată de supraviețuire de 49-75%, iar fiecare minut de întârziere determină scăderea supraviețuirii cu 10-15%. În afara achiziției echipamentelor de prim ajutor în caz de urgențe medicale, proiectul prevede și alte activități: cursuri de formare continuă în domeniul medical privind utilizarea aparatelor, cursuri de prim ajutor în situații de urgențe medicale, alte activități comune de promovare proiect și diseminare rezultate cu partenerul din Republica Moldova.
Grupul țină al proiectului îl reprezintă studenții, cadrele didactice și personalul nedidactic din cele două universități.
Valoarea totală a proiectului este de 219.981,30 de euro, din care 197.131,30 de euro reprezintă Grantul din fonduri europene, iar 22.850 de euro cofinanțare din partea celor două universități.
Acest proiect este unic în România și scoate în evidență responsabilitatea celor două universități pentru membrii comunităților academice, pentru angajați și pentru studenți.
Coordonarea activităților proiectului este realizată de Manager de proiect, Prof. univ. dr. ec. dr. ing. habil. Silvius STANCIU, Prorector Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, respectiv de Responsabil instituțional Partener Prof. dr. ec. habil. Andrei POPA, Rector, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.
Galați
09.04.2020