UGAL

În perioada  30 septembrie - 1 octombrie, cercetătorii din consorțiul ReCoNnect invită publicul larg să descopere lumea extraordinară a științei prin zeci de activități destinate minților curioase de toate vârstele, în cadrul evenimentului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022. Anul acesta, evenimentul se desfășoară sub patronajul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și prezintă activități dintre cele mai diverse în 19 de locații din țară, toate gravitând în jurul tematicii generale: „New science, trends and results”.

Evenimentul aduce zona de cercetare de excelență din România în fața publicului larg, oferă zone pline de jocuri, concursuri cu premii, experimente sau expoziții pentru stimularea creativității, a gândirii critice, a curiozității. Intrarea este gratuită la toate activitățile propuse de partenerii din consorțiu. Institute de cercetare și de învățământ superior de prestigiu din România și-au unit eforturile pentru a oferi o experiență spectaculoasă publicului într-un mod interactiv, educativ și distractiv.

La Galați, Noaptea Cercetătorilor se va desfășura vineri, 30 septembrie, între orele 17.00 – 22.00 în Campusul Științei, Corpul D. Programul include: observații astronomice, ateliere interactive pentru adolescenți și copii, demonstrații cu roboți, experimente spectaculoase cu substanțe chimice, dar și multe alte ateliere interesante.

Nu vor lipsi standurile Facultății de Știința și Ingineria Alimentelor, acolo unde cu toții vom afla ce înseamnă mâncare sănătoasă direct de la specialiștii în inginerie alimentară, dar nici cele ale Facultății de Inginerie, de la care putem descoperi toate secretele imprimării 3D. Ateliere interesante vor avea și Facultatea de Științe și Mediu, unde pot fi urmărite experimente chimice care de multe ori îți dau fiori, dar și Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică. Aici, pasionații de mașini în miniatură vor avea posibilitatea să monteze singuri astfel de mașini și să le pună la treabă, totul sub atenta supraveghere a cercetătorilor noștri. O altă surpriză ne-a fost pregătită de cercetătorii de la Facultatea de Arte, care îi așteaptă pe pasionații de pictură și desen într-o aulă special amenajată, cu hârtii, creiane, pensule și acuarele.

Anul acesta, organizatorul Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a pregătit ateliere și la Brăila, la Facultatea de Inginerie și Agronomie, dar și la Buzău, la sediul Extensiunii UDJG la Buzău (Euro Campus, str. Hangarului nr. 8).

Noaptea Cercetătorilor Europeni se desfășoară anual în peste 300 de orașe europene, iar în România, anul acesta, are loc în orașe precum București, Timișoara, Cluj-Napoca, Suceava, Galați și multe altele. Cu ocazia evenimentului, publicul larg va putea intra în dialog cu cercetători și va putea urmări experimente spectaculoase, demonstrații live și conferințe fascinante despre știință.

Activitățile consorțiului ReCoNnect se vor desfășura în București și alte 18 locații din mediul urban mare și mediu (Baia Mare, Bistrița, Brăila, Buzău, Cluj-Napoca, Fălticeni, Focșani, Galați, Măgurele, Pitești, Satu Mare, Suceava, Târgu Neamț, Timișoara) și din mediul rural în zonele Geoparcului UNESCO Ținutul Buzăului, Geoparcului UNESCO Țara Hațegului, Geoparcului Carpaterra și Geoparcului Oltenia de sub Munte.

Evenimentul de anul acesta este organizat de un consorțiu național din care fac parte Institutul Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Fizică Atomică, Universitatea din București, Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.

 

La nivelul Uniunii Europene, Noaptea Europeană a Cercetătorilor se înscrie în seria Acțiunilor Marie Sklodowska-Curie din proiectul cadru Horizon 2020. Evenimentele sunt finanțate prin HORIZON-MSCA-2022-CITIZENS-01, G.A. nr. 101061680.

 

Evenimentul va fi transmis și pe pagina de Facebook a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, astfel încât tot mai mulți oameni să aibă acces la momentele unice care se întâmplă în acea seară.

 

PROGRAM NOAPTEA CERCETĂTORILOR 2022 GALAȚI

 

30 septembrie, 17.00-22.00,

Galați, Campusul Științei, strada Domnească nr. 111

-   Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, UDJG

Atelier 1: Mere, pere în panere! De la fruct la o gustare sănătoasă! Corp D, etaj 1, hol

Atelier 2: Culori în regatul de gheață! Corp D, etaj 1, hol

Atelier 3: PhotoCorner_SIA!  Corp D, etaj 1, hol

Atelier 4: Freddie, the Fish. Povestea neștiută a peștișorului de aur. Corp D, etaj 1, hol

Atelier 5: Take your vitamin SEA! Corp D, etaj 1, hol

-    Facultatea de Arte, UDJG

Atelier: În dialog cu studiul artelor vizuale, Corp D, Sala D12, etaj 1

-    Facultatea de Medicină și Farmacie, UDJG

Atelier 1: Anatomia umană – De la artă la știință Corp D, Sala D03, parter

Atelier 2: Zâmbetul tău este important! Rolul sănătății orale în calitatea vieții Corp D, Sala D03, parter

Atelier 3: ABC-ul îngrijirii rănilor Corp D, sala D03, parter

Atelier 4: Misterele amprentelor Corp D, Sala D03, parter

Atelier 5: Universul fascinant al Farmaciei Corp D, Sala D03, parter

- Facultatea de Științe și Mediu, UDJG

Atelier: Chimia în acțiune! Corp D, parter, hol

- Facultatea de Educație Fizică și Sport

Atelier: „SPORT și SANATATE prin ochii științei" - Atelier demonstrativ, Strada Gării nr. 63

- Facultatea de Inginerie, UDJG

Atelier 1: 3D Printing - Știință, Artă și Joc! HUB-ul 3D, Corp B, parter

Atelier 2: Hobby-ul bate filmul! Imprimantă 3D și laser construite manual Corp D, parter

Atelier 3: Informatică aplicată în ingineria materialelor Corp D, etaj 1, hol

Atelier 4: Primii pași în fabricarea mașinilor Corp B, sala B24, etaj 2

Atelier 5: Mini hidro-pneumatică, Corp B, sala B01, parter

Atelier 6: Go-Kart-Ing, Curtea Interioară

- Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică, UDJG

Atelier 1: Împreună explorăm tehnologia viitorului, Corp D, Sala D02, parter

Atelier 2: Incursiuni în alfabetizarea digitală, Corp D, Sala D02, parter

- Facultatea de Arhitectură Navală – UDJG

Atelier: Green Ships, Corp D, Sala D01, parter

Facultatea Transfrontalieră

Atelier: Produse inovative moderniste-avangardiste, Corp D, hol, parter

- Fundația Comunitară Galați, Programul Științescu Galați

Atelier 1: Asociația „CNMK Părinți": Imprimare 3D Live și Expoziție de obiecte imprimate 3D, Corp D, Etaj 1, hol,

Atelier 2: Robofun – Minirobotică: un atelier interactiv în care să folosim ozoboții, roboței interactivi și tablete activități de codare și citire coduri QR, Corp D, Etaj 1, hol,

Atelier 3: Centrul Educațional Beekids, Corp D, Etaj 1, hol

Atelier 4: G.I. ROBOTICA LPS, Corp D, Etaj 1, hol

- Colegiul Național Calistrat Hogaș Tecuci

Atelier: THOBOR - Let’s rock’n roll ROBOTICA! Community TALK and demonstrations! Corp D, Sala D11, etaj 1

- Centrul Europe Direct Galați

Atelier: Europa - Personalități, invenții, descoperiri, curiozități, Corp D, parter, hol

- UVSAR Galați

Atelier: Supraviețuirea, ca o tehnică - Atelier de prim-ajutor, Curtea Interioară

- Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați

Atelier: Observații astronomice pe platoul din fața Corpului D (dacă este înnorat, telescopul va fi amplasat în holul corpului D, parter)

- Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați

Atelier: Știința acordării primului ajutor, Curtea interioară

 

PROGRAM NOAPTEA CERCETĂTORILOR 2022 BRĂILA

30 septembrie, 17.00-22.00,

Brăila, Facultatea de Inginerie și Agronomie, Calea Călărașilor nr. 29

- Facultatea de Inginerie și Agronomie Brăila

Atelier 1: Control nedistructiv cu ultrasunete (Se prezintă metoda de defectoscopie nedistructivă cu ultrasunete realizată cu aparatul ultrason de tip Unipam)

Atelier 2: Utilizări ale dronelor (Prezentare multicopter Tornado, aripa zburatoare Hunter, drone acvatica, drone efect Coanda prototipate in  laborator P21. Prezentare in P21 a unui material despre utilizaea dronelor in domeniul civil)

Atelier 3: Chimia și ecologia – ştiinţe conexe (Prezentarea unor experimente cu importanţă în viaţa de zi cu zi şi utile pentru controlul poluării factorilor de mediu)

Atelier 4: Prototipare 3D (Prezentarea capabilităților de realizare a prototipurilor folosind un multifuncțional de printare 3D, imprimare cu laser și gravare CNC)

Atelier 5: Utilajele de construcții în acțiune (Prezentarea funcționării unor utilaje de construcții cu ajutorul machetelor funcționale)

Atelier 6: Inginerie și modelare 3D (Prezentarea unor proiectii de filme ce contin realizarea unor ansambluri 3D in soft-uri UE sau USA)

Atelier 7: Ingineria văzută de sus (Utilizarea dronei DJI Mavic Mini Fly More Combo pentru realizarea materialului media (fotografii, video) al atelierelor)

- Centrul Europe Direct Brăila

Atelier: Uniunea Europeană și noile provocări tehnologice (Punct de informare privind facilitarea accesului cetatenilor Uniunii la informatii referitoare la prioritatea Comisiei Europene privind noile generatii de tehnologii. Actiuni concrete ale Uniunii privind inteligenta artificiala, securitate cibernetica, competente digitale, acte legislative, identitatea digitala si alte subiecte de interes pentru a facilita dezvoltarea unei economii bazate pe date)

- Asociația Columbofilă Danubius Brăila

Atelier: Preocupări specifice în evoluția cluburilor columbofile (Prezentare de filme documentare din partea  Asociatiei Columbofile „Danubius Brăila”)

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email