UGAL

Ozonul este un strat fragil de gaz, format din trei atomi de oxigen, situat în zonele superioare ale atmosferei, în stratosferă, la o altitudine cuprinsă între 19 şi 48 km, cu rolul de a proteja Pământul de razele ultraviolete (UV) ale soarelui. În 1985, o echipă de oameni de ştiinţă englezi a descoperit o gaură în stratul de ozon peste Antarctica.

Degradarea stratului de ozon este cauzată de intervenţia unor produse chimice numite clorofluoro-carburi, folosite la fabricarea: spray-urilor, agregatelor frigorifice, extinctoarelor cu spumă chimică, pesticidelor, solvenţilor, spumelor poliuretanice. Consecinţele ireversibile, cauzate de fenomenul distrugerii stratului de ozon au impus națiunilor să renunțe treptat la utilizarea substanţelor care afectează stratul de ozon, găsind soluţii optime pentru înlocuirea tehnologiilor vechi, poluatoare, cu altele noi, în deplină siguranţă pentru sănătatea omului şi a mediului.

Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon a intrat în vigoare la 2.09.1988 și conține principiile colaborării internaționale privind protecția stratului de ozon, care obligă părțile semnatare să protejeze, în primul rând, sănătatea umană și mediul înconjurător de efectele epuizării stratului de ozon. Protocolul de la Montreal, intrat în vigoare la 1.01.1989, este un tratat internațional conceput pentru a proteja stratul de ozon prin oprirea treptată a producției CFC-urilor și HFC-urilor, considerate a fi responsabile pentru distrugerea sa. Protocolul de la Montreal a contribuit cu succes la regenerarea stratului de ozon.

În 1994, Adunarea Generală a ONU a proclamat, prin Rezoluţia nr. 49/114, ziua de 16 septembrie, data la care a fost semnat Protocolul de la Montreal, drept Ziua internaţională pentru protecţia stratului de ozon, toate statele lumii fiind invitate să o marcheze prin diverse acţiuni.

România a aderat prin Legea nr. 84 din 3 decembrie 1993 la Convenţia de la Viena, precum şi la Protocolul de la Montreal.

Tema acestei zile pe 2022, potrivit https://www.unep.org/, este "Montreal Protocol@35: global cooperation protecting life on earth".

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email