La Căminul C din Galați este aglomerație de dimineață. În cursul nopții, pe lângă cei 70 de refugiați cazați aici, au mai venit peste 200, de la Isaccea. Cei mai mulți sunt din Odesa și Kiev, au reușit să ajungă în Galați cu copiii, animalele de companie, cu hainele de pe ei și câteva acte de identitate. Studenți, profesori, voluntari din oraș s-au mobilizat exemplar și au asigurat nu doar cazarea, ci și o masă caldă, au adus pături, haine groase, conserve, apă, jucării, consumabile pentru copii (pampers, detergent, materiale de igienă) dar și medicamente.
„În căminul C avem la acest moment cazați peste 300 de refugiați. Oamenii au venit azi noapte pe diferite căi, unii pe la Isaccea, alții pe la Giurgiulești. Avem voluntari de la câteva asociații studențești, care stau aici 24 din 24 și s-au mișcat exemplar. Am încercat, cu ai mei colegi, să coordonăm colecta de îmbrăcăminte, alimente, să facem trierea, am pus la dispoziție frigidere pentru alimentele perisabile, am asigurat căldura în cămin. Avem un transport care va pleca la Isaccea, vom trimite pături, îmbrăcăminte și alimente acolo, apoi îi vom aduce pe refugiați aici, la nevoie mai pregătim un cămin studențesc pentru ei. În ritmul acesta vom avea peste 500 de oameni cazați în Campusul <Al. I. Cuza>. Ne străduim să le asigurăm toate condițiile, să le mai alinăm suferința”, a declarat prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
„Mulțumim comunității pentru mobilizarea exemplară de care a dat dovadă, voluntarilor studenți, colegilor și administrației Universității. Sunt studenți de la toate facultățile, de toate naționalitățile care stau aici 24 de ore din 24. Le mulțumesc, ei sunt cu adevărat cei care ne ajută să facem față acestei situații”, a precizat dr. Alexandru Nechifor, Prorectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
„Noi am transmis celor de la Guvern situația de aici, am vorbit de dimineață cu Ministrul Educației, vom avea o comunicare directă cu Isaccea. Vom încerca să îi aducem pe cei din vamă la Galați, pentru că acolo nu sunt condiții de cazare. Din fericire, este o solidaritate maximă din partea gălățenilor, este un flux continuu de dimineață aici, le mulțumim și pe această cale”, a explicat prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Gerogescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Mulți studenți ai U.D.J.G. din Ucraina sau Republica Moldova asigură traducerea și mediază comunicarea atat în campus cât și în punctele de trecere a fruntierei la Isaccea și Giurgiulești. Iar refugiații mulțumesc din toată inima pentru lecția de solidaritate: Katarina din Kiev, în vârstă de 59 de ani, cazată azi noapte împreună cu cățelușa ei în cămin, a declarat emoționată: „Nu ne așteptam la așa o primire, am găsit la Galați, în primul rând, liniște, apoi iubire și compasiune”.
Pentru cei care doresc să facă donații în bani, Asociația pentru Instruire în Situații de Ugență, care participă alături de studenți la acțiunea din Campusul „Al. I. Cuza”, pune la dispoziție și un cont: RO48BRDE180SV26426761800 la BRD Galați, cu mențiunea HelpUcraina. Fondurile vor fi direcționate exclusiv către refugiați.