UGAL

Marcată, anual, la 3 decembrie, Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi ("International Day of People with Disability") are scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

În România, cadrul pentru promovarea și protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități a fost creat prin Legea nr. 221/2010 pentru ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006 și semnată de România la 26 septembrie 2007.

Din datele oficiale ale Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, la 30 iunie 2020 numărul total de persoane cu dizabilităţi era de 853.465, reprezentând 3,85% din populația României.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi se concentrează pe accederea acestor persoane la dezvoltarea incluzivă, echitabilă şi durabilă, mai ales în condițiile în care criza mondială COVID-19 a adâncit inegalităţile existente și problemele cu care această categorie socială se confruntă.

Statisticile arată că persoanele cu dizabilităţi sunt printre cele mai afectate de criza sanitară mondială.  Nu întâmplător, tema Zilei internaţionale a persoanelor cu dizabilităţi din 2021 este „Lupta pentru drepturi în era post-COVID”.  

 

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email