UGAL

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, prin Facultatea de Inginerie găzduiește începând cu data de 17 iunie,  în holul corpului D din strada Domnească nr. 111, expoziția foto-documentară comemorativă „În lumina culturii - opera lui Anghel Saligny”. Se împlinesc 96 de ani de la trecerea în eternitate a marelui savant român născut la Şerbăneşti, județul Tecuci (astăzi Lieşti, județul Galați).

Evenimentul este realizat sub egida Bibliotecii Academiei Române, de către Asociația pentru educație socio-emoțională Combat Stress RO din București, în cadrul proiectului național „Valori și modele naționale în educația românească”, în colaborare cu Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Serviciile Judeţene ale Arhivelor Naţionale Galaţi și Brăila, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii la Dunărea de Jos, Muzeul Portului Constanța, Muzeul CFR București, Societatea Națională a Sării SALROM – Sucursala Târgu Ocna, Asociația Psiterra din Iași.

“Este o expoziție itinerantă care a trecut prin București, Constanța și Cernavodă și se va opri la Tecuci. Oraşul Galaţi nu putea lipsi din acest traseu, mai ales că personalitatea lui Anghel Saligny este legată de portul Galați prin operele sale de patrimoniu”, a declarat prof. univ. dr. Cătălin Fetecău, Președintele Senatului Universității.

Expoziția cuprinde 23 de tablouri în care sunt prezentate schițe ale teledinamicului de la Târgu Ocna, imagini ale Podului de la Cernavodă, ale Pavilionului regal din Portul Constanța și ale silozurilor din porturile Constanța, Galați și Brăila și 22 de tablouri cu imagini recente și de arhivă, puse la dispoziție de către serviciile judeţene ale arhivelor naţionale din Galaţi şi Brăila și Direcția Județeană pentru Cultură Galați.

În premieră, vor putea fi admirate, doar în ziua vernisajului, câteva dintre obiectele personale care au aparținut marelui savant Anghel Saligny, printre care şi mistria de argint cu care regele Carol I a pus piatra de temelie la Portul Constanța.

Vernisajul expoziției va avea loc la ora 11,00.   

Facebook Twitter LinkedIn Vkontakte Email